Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Velika naučna žurka u Pločniku

rssBookmark and Share

Prokuplje 21.05.2016. expres.rs

Narodni muzej „Toplice“ i Tehnička škola „15. maj“ u Prokuplju, organizovali su Veliku naučnu žurku koja je u Arheo parku „Pločnik“ okupila oko 300 učesnika.

expres.rs
expres.rs

Nakon dobrodošlice u neolitsko selo, koje je učesnicima poželela  Julka Kuzmanović – Cvetković arheolog, održano je predavanje o neolitu, kao i praktično pokazivanje izrade tkanine i predmeta od gline, spremanja neolitskog hleba, topljenje rudei niz sportskih aktivnosti, kao što je skakanje iz mesta u dalj, bacanje kamena s ramena, preskakanje lijane .

- Cilj je da se zabavimo i na autentičan način predstavimo život u neolitu.Ovo je prva aktivnost u ovoj sezoni Arheo parka Pločnik, organizovana u saradnji sa nastavnikom matematike Tehničke škole „15. maj“, Slađanom Trajković. Današnje druženje sa učenicima i nastavnicima, kao i svima koji žele da ovaj dan provedu u neolitu, trajaće do 22 časa, kazala je Julka Kuzmanović –Cvetković . 

U okviru programa predstavljena je knjiga  „Vinča-znamenje bogova“, autora Ivana Drajzl, održana su i  naučna predavanja iz oblasti fizike, astronomije i arheologije.

Gosti iz Prilepa, učenici SOU „Orde Čopela“, koji su ovde po prvi put, izrazili su veliko zadovoljstvo što im je omogućeno da prisustvuju  ovim nesvakidašnjim aktivnostima.
- Veoma mi je drago što ćemo  se družiti sa vršnjacima iz Prokuplja, koji su nas srdačno dočekali. Vaš grad je veoma lep a domaćini su izuzetno gostoprimivi, rekla je Sara Trajkoski. Hristijan  Garandžov, takođe iz Prilepa kaže da je ovo za njega izuzetan doživljaj.Uzbuđen je što će tokom dana imati priliku da doživi neolitsko doba i da to iskustvo podeli sa vršnjacima iz Srbije.

Pored organizatora, Narodnog muzeja „Toplice“ i Tehničke škole „15. maj“ u Prokuplju, održavanje Velike žurke u Pločniku, koja je organizovana u okviru manifestacije „ Deset dana od 10 do 10“, pomogli su „Planinka „ Kuršumlija,  ŠOSO „14. oktobar“ Niš, Poljoprivredna škola „Radoš Jovanović Selja“ Prokuplje i Centar za obuku vozača „Smer“ Prokuplje.

Komentara: 0


#   Prokuplje   Poljoprivredna škola
@


 


[ Dodaj komentar ]

{lg_push_subscription_title}

{lg_push_subscription_text}