Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

За друго и треће дете по 100.000 динара

Bookmark and Share

29.12.2021. Танјуг, РТС, Јужна Србија Инфо

Све породице које добију друго или треће дете, од 1. јануара 2022. примаће од државе једнократну помоћ од 100.000 динара, одлучено је на седници Одбора за рад, социјална питања, друштвену укљученост и смањење сиромаштва.

Фото: РТС screenshot
Фото: РТС screenshot

Министар за бригу о породици и демографију Ратко Дмитровић прихватио је амандмане, на седници скупштинског одбора, којима се дефинише питање помоћи породицама са децом.

Председавајућа, посланица СНС Миланка Јевтовић Вукојичић рекла је за Танјуг да остаје право које мајке остварују за друго дете - да у периоду од две године добијају помоћ од 10.000 динара, односно по 12.000 динара у наредних 10 година.

Она је навела да ће мајка која роди двојке добити једнократну помоћ од 400.000 динара, односно за тројке 500.000 динара.

Посланици ће данас расправљати о овим амандманима, а очекује се и гласање.

Неопходна подршка и за каснији период

Удружење "Маме су закон" поздрављају измене закона, које, како наводе, иду у правцу јачања финансијских капацитета породице. Истичу да су пронаталитетне политике - политике од највишег националног интереса данас, а да ће тако бити и у будућности.

Председница Удружења Татјана Мацура каже да очекује да ће се пред посланицима ускоро наћи и измене које ће уредити статус породиља предузетница, које садашњи закон третира као незапослене, као и трајније решење за све оне жене које се налазе на привременим и повременим пословима, које су незапослене или економски неактивне.

"Подсећамо да се овај проблем може решити тако да се свим породиљама у Србији у трајању од годину дана гарантује накнада током породиљског одсуства и одсуства ради неге детета најмање у висини републичког минималца", изјавила је Мацура.

Каже да држава мора да осмисли и пакет мера подршке који се односе на породице са децом и након што се заврши тај рани период, обезбеђивањем довољног броја места у вртићима, припремом пакета мера подршке послодавцима који запошљавају жене са децом које желе да раде, бесплатним уџбеницима током основне и средње школе, као и другим видовима подршке прилагођеним потребама родитељства у 21. веку.  


#   деца   донација   држава   дете   Министарство за бригу о породици
@


 Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима