Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Za drugo i treće dete po 100.000 dinara

Bookmark and Share

29.12.2021. Tanjug, RTS, Južna Srbija Info

Sve porodice koje dobiju drugo ili treće dete, od 1. januara 2022. primaće od države jednokratnu pomoć od 100.000 dinara, odlučeno je na sednici Odbora za rad, socijalna pitanja, društvenu uključenost i smanjenje siromaštva.

Foto: RTS screenshot
Foto: RTS screenshot

Ministar za brigu o porodici i demografiju Ratko Dmitrović prihvatio je amandmane, na sednici skupštinskog odbora, kojima se definiše pitanje pomoći porodicama sa decom.

Predsedavajuća, poslanica SNS Milanka Jevtović Vukojičić rekla je za Tanjug da ostaje pravo koje majke ostvaruju za drugo dete - da u periodu od dve godine dobijaju pomoć od 10.000 dinara, odnosno po 12.000 dinara u narednih 10 godina.

Ona je navela da će majka koja rodi dvojke dobiti jednokratnu pomoć od 400.000 dinara, odnosno za trojke 500.000 dinara.

Poslanici će danas raspravljati o ovim amandmanima, a očekuje se i glasanje.

Neophodna podrška i za kasniji period

Udruženje "Mame su zakon" pozdravljaju izmene zakona, koje, kako navode, idu u pravcu jačanja finansijskih kapaciteta porodice. Ističu da su pronatalitetne politike - politike od najvišeg nacionalnog interesa danas, a da će tako biti i u budućnosti.

Predsednica Udruženja Tatjana Macura kaže da očekuje da će se pred poslanicima uskoro naći i izmene koje će urediti status porodilja preduzetnica, koje sadašnji zakon tretira kao nezaposlene, kao i trajnije rešenje za sve one žene koje se nalaze na privremenim i povremenim poslovima, koje su nezaposlene ili ekonomski neaktivne.

"Podsećamo da se ovaj problem može rešiti tako da se svim porodiljama u Srbiji u trajanju od godinu dana garantuje naknada tokom porodiljskog odsustva i odsustva radi nege deteta najmanje u visini republičkog minimalca", izjavila je Macura.

Kaže da država mora da osmisli i paket mera podrške koji se odnose na porodice sa decom i nakon što se završi taj rani period, obezbeđivanjem dovoljnog broja mesta u vrtićima, pripremom paketa mera podrške poslodavcima koji zapošljavaju žene sa decom koje žele da rade, besplatnim udžbenicima tokom osnovne i srednje škole, kao i drugim vidovima podrške prilagođenim potrebama roditeljstva u 21. veku.  


#   deca   donacija   država   dete   Ministarstvo za brigu o porodici
@


 Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima