Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Данас је боље, али нас чека још много посла

rssBookmark and Share

Ниш 11.09.2019. СНС Информатор

Чланица Главног одбора СНС и начелница Нишавског управног округа Драгана Сотировски каже да је за годину и по дана проведених на челу Округа, кроз званичне пријеме, разговарала са око 1.000 људи, не рачунајући оне који свакодневно долазе за помоћ, информације или препоруку.

Данас је боље, али нас чека још много посла

Најчешће су то биле Нишлије, али и житељи најудаљенијих села из околине Ражња, Сврљига, Гаџиног Хана.

Многима, како објашњава, држава помаже и кроз акцију „Отворена врата“, у којој републички инспектори, заједно са колегама из градских инспекција, разговарају са грађанима. Ту акцију су Нишлије и већина министарстава оценили одличном оценом, те је настављена и ове године.

На шта се људи највише жале, где је потребно највише помоћи?

- Комунални проблеми, легализација, реституција, упис у Катастар непокретности, неплаћени рачуни и потребе за послом. Помогли смо младима да уреде римски пут “Via militaris”, групи ентузијаста да организују адреналинску трку кроз Јелашничку клисуру, хуманитарцима у бројним акцијама, Ромима да формирају социјалну задругу, особама са инвалидитетом да пронађу посао... Планирамо да са Природно-математичким факултетом у Нишу отворимо истраживачку станицу за младе научнике у Заплању и да помогнемо Нишу да добије Центар за демографију, јер је због актуелне демографске слике, овом делу Србије неопходан.

Да ли успете свима да помогнете? Шта радите у случајевима када нешто није у Вашој надлежности?

- Немогуће је свима помоћи, али када суграђани виде да се истински трудите и залажете за свој град, за њихове проблеме, да домаћински приступате свему, одлазе задовољни. Посебно ме радује жеља бројних нишких интелектуалаца да помогну Округу у сваком погледу. Међу њима има лекара, уметника, угледних привредника, универзитетских професора, инжењера, новинара. Наши републички инспектори су свакодневно доступни грађанима, а са директорима републичких и градских установа и предузећа постали смо у Нишу велики тим. Одлично сарађујемо са свих седам локалних самоуправа нашег Округа (Ниш, Алексинац, Ражањ, Сврљиг, Мерошина, Дољевац, Гаџин Хан), као и са пет градских општина Ниша. Оно што није у нашој надлежности прослеђујемо локалу и показујемо да тимски рад, који грађанима враћа веру у јединство и бољитак, даје одличне резултате. Посебно истичем сарадњу са женама које су на позицијама директорки или председница локалних самоуправа. Лакше се и брже разумемо, па и проблеме суграђана брже решавамо. Истовремено, за успешан рад Округа неопходна је сарадња са министарствима и са колегама начелницима осталих управних округа у Србији, посебно четири округа са истока и југа централне Србије који гравитирају у Нишавском управном округу. Одлично сарађујемо и са начелницима на КиМ, па ћемо ускоро посетити Призренски управни округ.

Да ли се у Нишу данас боље живи него раније?

- Огромним залагањем председника Александра Вучића и Владе РС, Ниш је последњих година постао много боље место за живот. Председник је до сада 22 пута био у нашем граду, разговарао са руководством и грађанима, ослушкивао захтеве људи, анализирао потребе тржишта и помогао бројним инвеститорима да баш овде улажу. Добили смо шест фабрика најпознатијих светских компанија и много радних места, па је и број незапослених много мањи. Посао су добили људи из целог Округа. У нашем граду је неколико пута заседала Влада Србије, министри су често овде на терену, одржано је много важних државних манифестација. Ове године били смо домаћин Војној паради и централном обележавању 20. годишњице НАТО бомбардовања. Да се у Нишу боље живи показују и свакодневне гужве у ресторанима, кафићима и продавницама, велики број аутомобила на улицама, али и испред новоотворених фабрика. Један број Нишлија и даље тешко живи, углавном су то пензионери са најнижом пензијом и социјално најугроженије становништво.

Које су све значајне инвестиције стигле?

- Немачки „Леони“, „Џонсон електрик“ из Хонг Конга, турски произвођач текстила „Астер“, аустријски „Цумтобел“, филипински „Ими“... Све те познате светске компаније понудиле су неколико хиљада нових радних места, улажући у Ниш најмање 150 милиона евра. Први смо у Србији добили савремено опремљен Клинички центар са хелиодромом, којем гравитира око два милиона људи. Граде се Научно-технолошки парк, Студентски дом, стрељана, станови за припаднике снага безбедности, дограђује Електронски факултет, реконструишу главни путни правци... Преузимањем нишке ваздушне луке држава је наставила развој аеродрома који сада, недељно из Ниша до најудаљенијих европских дестинација, има 47 линија. Завршетком јужног и источног крака Коридора 10, Ниш је добио модерне европске саобраћајнице којима се безбедније и брже, најкраћим путем стиже до граница са Северном Македонијом и Бугарском. Изградњом ауто-пута од Ниша до Мердара оживеће и Топлица, која се данас најбрже демографски празни. Почела је реконструкција 108 километара пруге до Зајечара, која је значајна јер смо, преко Кладова и Прахова, повезани са Дунавом. Наредне године очекује нас измештање пруге из центра града и реконструкција стадиона Чаир.

Колика је стопа незапослености?

- Пре четири године у Нишу је без посла било 32.500 људи, данас 23.000. То је најмањи број незапослених у граду у последњих 10 година. У нашем Округу пре четири године без посла је било 48.300, док је данас на евиденцији НСЗ 35.000. Стопа незапослености смањила се, осим у Нишу, и у Алексинцу, Дољевцу и Сврљигу где је отворено много малих и средњих предузећа.

Многе околности су се промениле захваљујући залагању председника Александра Вучића. Шта Нишлије мисле о њему?

- Личним ангажовањем председника Александра Вучића, Ниш се после дугих година транзиције, брзо опоравља. Ниједан председник Србије није нас толико често посећивао, нити је државнике некада у тој мери, као сада, интересовао живот обичних људи, радника, пензионера, али и младих школованих који су Универзитет у Нишу завршили највишим оценама. То вам одговорно тврдим јер сам четврт века била новинар државне телевизије, који је пратио политичке прилике у овом делу Србије и региону. Какво поверење председник Србије данас ужива, не само у Нишу, већ све до граница ка истоку и југу, можда најбоље осликавају речи оних који кажу: „Да нам није Вучића, не бисмо све ово имали. Свака му част!“. То ћете данас чути у Нишу, али и у Врању, Лесковцу, Пироту, Владичином Хану, Босилеграду, Димитровграду, Дољевцу, Бојнику...

Колико се радило на туристичкој понуди и промоцији града и околине?

- Туризам је највећи развојни потенцијал нашег краја. Захваљујући аеродрому, број страних туриста стално се повећава, граде се хотели, хостели, ресторани, отварају туристичке агенције. Бројне манифестације попут Нишвила, Филмских сусрета, Хорских свечаности, Музичког едикта и бројних спортских такмичења доводе велики број посетилаца. Туристичка понуда се обогаћује, град и околина се промовишу на свим важним европским сајмовима. Нишавски управни округ је покренуо идеју формирања јединственог туристичког производа на југоистоку Србије. Пошто смо на туристичкој мапи препознати као „City break” дестинација, проширићемо понуду и на оближње бање - Нишку и Соко, Стару планину, Јелашничку и Сићевачку клисуру, Церјанску пећину, језера, археолошких налазишта Плочник и Царичин град. То је први корак ка формирању Туристичке регије југоисточне Србије, јер овај део Србије то заслужује.

Коментара: 0


#   Ниш   СНС   Драгана Сотировски   Универзитет у Нишу   Нишавски управни округ   Мердаре
@sns_srbija #GradonacelnicaN @


 


[ Додај коментар ]

Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима