Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Канцер и откази: Зашто није изгласана измена Закона о раду

rssBookmark and Share

Београд 29.10.2017. BIZLife

Није неуобичајено да посланици Скупштине Србије одбаце предлог закона само зато што га је предложио неко из супротног политичког табора. Међутим, када буде одбачен предлог који подразумева консензус, онда то наново изазива пажњу јавности.

Фото: Јелена Вучетић
Фото: Јелена Вучетић

Последњи пример: неизгласавање измена Закона о раду, према којима оболели од карцинома не би могли да добију отказ, а уговор на одређено био продужен до окончања лечења и рехабилитације.

Измене тог закона предложио је посланик из Ниша, др Душан Милисављевић, који за БИЗЛифе каже да је повод случај његове суграђанке Виолете Петровић, која је у току лечења од карцинома добила отказ у “Јури”.

– Реаговао сам као лекар и одмах поднео предлог за измену Закона, да више ниједан радник не прође кроз оно кроз шта је прошла Виолета, која је добила отказ усред цитостатске терапије после операције рака дојке! Морам да кажем да су неки посланици владајуће коалиције, њих десетак, позитивно реаговали и гласали за мој предлог. Остали посланици владајуће коалиције, по одраније познатом маниру, нису учествовали у гласању. Залажем се да посланици, који су представници народа, мисле својом главом. Наставићу да тражим начин да се измене тог акта, које сам затражио првенствено као лекар, ипак нађу на дневном реду и буду изгласане у Парламенту.

Да ли сте контактирали Министарство за рад, борачка и социјална питања?

– Немам проблем да разговарам с неким у Министарству, да видим какво је расположење с њихове стране по том питању. Нема ваљаног контрааргумента да измене Закона о раду буду одбијене. Ако сам ја проблем, нека измене предложи Министарство, само нека се усвоје у Скупштини. Држава би требало да стане иза својих радника. Можете ли да замислите како се усред цитостатске терапије осећала Виолета када је сазнала да више неће примате плату? Поред људских, измене Закона које предлажем имају и здравствени аспект. Не интересује ме дневна политика, залажем се за то да законом буде регулисано да онима, који стављају капитал испред живота, буде забрањено да радницима дају отказ у таквим ситуацијама. Подсећам да смо на врху листе по стопи обољевања од карцинома, али и смртности од те болести.

 Јесте ли оптимиста?

– Министри у ранијим владама су прихватали неке моје предлоге. Последње што сам предложио, а што је усвојено – у вези је са Законом о спречавању насиља у породици – јесте да се насилник одмах избаци из породичног дома. То је предлог Аутономног женског центра и мој. Неколико пута сам га стављао на дневни ред – и успео. Предлог је модификован, али је срж остала.

С обзиром на то да сте лекар, морам да Вас питам и ко је одговоран за то што је проценат невакцинисане деце поражавајући? Тек свако друго дете у земљи је вакцинисано ове године; уместо да се обавезном вакцинацијом до 2020. искорене мале богиње, као да је на помолу епидемија…

– Одговорни су и струка, и медији, друштвене мреже, антивакцинални лоби… Треба знати да је имунизација спасила више људи него било која лекарска интервенција, цитостатици или антибиотици. Имунизација и чиста пијаћа вода сачувале су највише живота. Причати у 21. веку да је нешто штетно и да убија децу или им узрокује деформитете је озбиљна ситуација, у којој струка мора да буде много агилнија. Ниједан родитељ не жели ништа лоше свом детету, али у време сензационализма на друштвеним мрежама има и много лажи које збуњују родитеље. Разумем их, али не и докторе који ћуте, а вакцинисали су своју децу. Ту пре свега мислим на педијатре и лекаре опште праксе који се повлаче пред најездом шарлатана, надрилекара. Због свега тога, постоји могућност враћања неких болести које смо мислили да смо искоренили.

BIZLife

Коментара: 0


#   Београд   Душан Милисављевић   друштвене мреже   закони   Народна скупштина   измена закона   мале богиње   дневни ред   Виолета Петровић
@dusanorldusan @


 


[ Додај коментар ]

Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима