Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Kancer i otkazi: Zašto nije izglasana izmena Zakona o radu

rssBookmark and Share

Beograd 29.10.2017. BIZLife

Nije neuobičajeno da poslanici Skupštine Srbije odbace predlog zakona samo zato što ga je predložio neko iz suprotnog političkog tabora. Međutim, kada bude odbačen predlog koji podrazumeva konsenzus, onda to nanovo izaziva pažnju javnosti.

Foto: Jelena Vučetić
Foto: Jelena Vučetić

Poslednji primer: neizglasavanje izmena Zakona o radu, prema kojima oboleli od karcinoma ne bi mogli da dobiju otkaz, a ugovor na određeno bio produžen do okončanja lečenja i rehabilitacije.

Izmene tog zakona predložio je poslanik iz Niša, dr Dušan Milisavljević, koji za BIZLife kaže da je povod slučaj njegove sugrađanke Violete Petrović, koja je u toku lečenja od karcinoma dobila otkaz u “Juri”.

– Reagovao sam kao lekar i odmah podneo predlog za izmenu Zakona, da više nijedan radnik ne prođe kroz ono kroz šta je prošla Violeta, koja je dobila otkaz usred citostatske terapije posle operacije raka dojke! Moram da kažem da su neki poslanici vladajuće koalicije, njih desetak, pozitivno reagovali i glasali za moj predlog. Ostali poslanici vladajuće koalicije, po odranije poznatom maniru, nisu učestvovali u glasanju. Zalažem se da poslanici, koji su predstavnici naroda, misle svojom glavom. Nastaviću da tražim način da se izmene tog akta, koje sam zatražio prvenstveno kao lekar, ipak nađu na dnevnom redu i budu izglasane u Parlamentu.

Da li ste kontaktirali Ministarstvo za rad, boračka i socijalna pitanja?

– Nemam problem da razgovaram s nekim u Ministarstvu, da vidim kakvo je raspoloženje s njihove strane po tom pitanju. Nema valjanog kontraargumenta da izmene Zakona o radu budu odbijene. Ako sam ja problem, neka izmene predloži Ministarstvo, samo neka se usvoje u Skupštini. Država bi trebalo da stane iza svojih radnika. Možete li da zamislite kako se usred citostatske terapije osećala Violeta kada je saznala da više neće primate platu? Pored ljudskih, izmene Zakona koje predlažem imaju i zdravstveni aspekt. Ne interesuje me dnevna politika, zalažem se za to da zakonom bude regulisano da onima, koji stavljaju kapital ispred života, bude zabranjeno da radnicima daju otkaz u takvim situacijama. Podsećam da smo na vrhu liste po stopi oboljevanja od karcinoma, ali i smrtnosti od te bolesti.

 Jeste li optimista?

– Ministri u ranijim vladama su prihvatali neke moje predloge. Poslednje što sam predložio, a što je usvojeno – u vezi je sa Zakonom o sprečavanju nasilja u porodici – jeste da se nasilnik odmah izbaci iz porodičnog doma. To je predlog Autonomnog ženskog centra i moj. Nekoliko puta sam ga stavljao na dnevni red – i uspeo. Predlog je modifikovan, ali je srž ostala.

S obzirom na to da ste lekar, moram da Vas pitam i ko je odgovoran za to što je procenat nevakcinisane dece poražavajući? Tek svako drugo dete u zemlji je vakcinisano ove godine; umesto da se obaveznom vakcinacijom do 2020. iskorene male boginje, kao da je na pomolu epidemija…

– Odgovorni su i struka, i mediji, društvene mreže, antivakcinalni lobi… Treba znati da je imunizacija spasila više ljudi nego bilo koja lekarska intervencija, citostatici ili antibiotici. Imunizacija i čista pijaća voda sačuvale su najviše života. Pričati u 21. veku da je nešto štetno i da ubija decu ili im uzrokuje deformitete je ozbiljna situacija, u kojoj struka mora da bude mnogo agilnija. Nijedan roditelj ne želi ništa loše svom detetu, ali u vreme senzacionalizma na društvenim mrežama ima i mnogo laži koje zbunjuju roditelje. Razumem ih, ali ne i doktore koji ćute, a vakcinisali su svoju decu. Tu pre svega mislim na pedijatre i lekare opšte prakse koji se povlače pred najezdom šarlatana, nadrilekara. Zbog svega toga, postoji mogućnost vraćanja nekih bolesti koje smo mislili da smo iskorenili.

BIZLife


#   Beograd   Dušan Milisavljević   društvene mreže   zakoni   Narodna skupština   izmena zakona   male boginje   dnevni red   Violeta Petrović
@dusanorldusan @


 Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima