Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

"Правим покрет са циљем да суштински променимо власт", Јанковић пред сутрашње формирање покрета

rssBookmark and Share

20.05.2017. Инсајдер, Јужна Србија Инфо

Покрет који у недељу формира, некадашњи омбудсман и председнички кандидат Саша Јанковић биће “невладино и непрофитно удружење које се оснива ради остваривања циљева у области државе и друштва”, пише на почетку нацрта Статута.

Јанковић са супругом на предизборном скупу у Нишу, Фото: Њ.П. Јужна Србија
Јанковић са супругом на предизборном скупу у Нишу, Фото: Њ.П. Јужна Србија

Општи циљ овог новог покрета “темељи" се на општим вредностима, међу којима су посебно истакнуте, равноправност, солидарност и братство  међу људима и народима.

У тексту стоји и да је ”Србија држава грађана, а не поданика”.

Од вредности наведене су и социјална правда, слобода медија, фер и демократски избори, државно јединство Србије, антифашизам. 

У тексту за Инсајдер Саша Јанковић каже да да су оснивачи покрета појединци, а не организације, грађани, а не политичари.

“Али је јасно да је ово политички покрет, са политичким циљевима, а један од њих је да суштински променимо власт. Определили смо се за покрет, а не политичку странку, јер су странке више унисоне, док ка покретима гравитирају појединци и организације са израженим идентитетом и интегритетом”, објашњава Јанковић. Он истиче да ће сарадња са осталим организацијама и политичким странкама бити могућа само уколико те организације ни посредно ни непосредно не  сарадјују са Александром Вучићем.

Саша Јанковић не жели до саме оснивачке скупштине објави  како ће се покрет звати, али за Инсајдер каже да су, у свим предлозима, доминирале две речи - слобода и правда.

“Очигледно је да то највише недостаје у Србији”, каже Јанковић.

На питање о сарадњи са осталим странкама Јанковић објашњава да са демократама још није конкретно разговарао и да ће то учинити када покрет буде формиран и органи покрета донесу одредјене одлуке. На другој страни, верује да ће предстојећи избори показати да, у политичком смислу, овде постоје само две колоне једна коју предводи Алекснадар Вучић и друга, која дели вредности градјанског друштва и свих оних који нису спремни да сарадјују са Вучићем.

О чему би разговарао са Вучићем и одакле му идеја да је СНС на силазој путањи, нека су од питања на која је Саша Јанковић одговорио у интервјуу Инсајдеру који можете погледати овде. 

ВИДЕО ИНТЕРВЈУ: ИНСАЈДЕР (insajder.net)

Коментара: 0


#   Александар Вучић   Саша Јанковић   интервју   слобода медија   политичке странке   власт
@avucic @


 


[ Додај коментар ]

Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима