Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Најздравија вода, здраво руководство - добри резултати!

rssBookmark and Share

16.09.2017. З.Стојнић, Јужна Србија Инфо

Према резултатима, Нишлије пију изузетно квалитетну воду, једну од најчистијих у Србији, када говоримо о градским условима, а према речима менанџмента пословни резутати не заостају иза квалитета "производа", супстанце живота -воде..

Здрава вода - здрави резултати
Здрава вода - здрави резултати

Новинар портала Јужна Србија Инфо, посетио је ЈКП "Наиссус" (Водовод) и у разговару са надлежнима се упознао са ситуацијом у том предузећу, пословно-финансијским и кадровским стањем.

Дејан Андрејевић, директор Нишког водовода каже да је након његовог ступања на то место, као руководиоца у новембру 2013. године, затекао предузеће са губитком од чак 331 милион динара, а да данас резултати показују изузетно позитивнан тренд раста од око 116 милона.

Према његовим речима уштеде је било у свим сегментима, од клсичиних "бољки" јавних предузећа, а то је реперезентација до смањења укупних трошкова.

"Ја не бих да "оптерећујем" грађане Ниша са цифрама, графиконима, али морам да кажем да су трошкови репрезентације у 2012. години, износили 6,3 милиона динара, а на крају 2015. године износе 1,6 милиона динара, што је смањење од 75 одсто", изричит је Андрејевић.

Поједини кажу да је проблем у кредитима. . . нездравим кредитима.?

 - Одлично питање, хајде да то појаснимо за "Неверне Томе", каже директор и објашњава...

Овако, да будем прецизан, побољшан је кредитни рејтинг ЈКП "Наиссус". Каматне стопе по одобреним динарским кредитима пре 2014. године биле су преко 21 одсто, данас се крећу у распону од 3,8-4,4 одсто.

Затечена укупна кредитна задуженост на крају 2012. године, износи 587 милиона динара. Захваљујући предузетим мерама финасијске консолидације на данашњи дан кредитна задуженост износи 364 милиона динара (-38%), а реално је пројектована за крај 2017.године на 346 милиона динара. У ранијем периоду пре 2013.год. кредити су узимани за текућу ликвидност-исплату зарада и добављача, а данас се "нови" кредити користе за куповину основних средстава и модернизацију застареле опреме", објаснио нам је Андрејевић и поново инсистирао на томе да не "замарамо читоце са цифрама и статистиком, да за то има врмена, а да Нишлије не брину јер заиста пију једну од најкавалитетнијих пијаћих вода у Србији, а да се само руковдство труди свакодневно да одржи позитиван рејтинг пословања, а то је то у данашње време равно "чаролији", рекао је Андрејевић и обећао у наредна два дана комплетан финнасијски извештај тог јавног предузећа.

Недоумице и разјашњење..

У разговору са директором Андрејевићем, осврнули смо се и на текст портала Јужна Србија Инфо од пре пар дана, и добили потврду (иначе то у тексту и пише) да Статут ЈКП "Наиссус" у том тренутку није прописивао вишегодишње радно са високом стручном спремом, за место првог човека предузећа.

Хајде да се вратимо на тренутно стање...често се у јавности спекулише да увећавате број запослених?

Драго ми је да сте ме то питали, али папири и чињенице показују нешто друго... управо супротно, смањењен је број сталнозапослених радника од 2013. године када је било је било 809 радника, а данас је тај број пао на 742.

Да ли људи често нису свесни колика је одговорност очувати здраву воду, па и од могућих диверзија.. тако блиских данашњем времену?

Да, то се заборавља,  али ми бринемо нон-стоп о томе. . и делујемо низом акција у том смеру и увек помажемо онима којима је то најпотребније. . . ево примера...

Услуга водоснабдевања је пружена у апсолутном максимуму, у смислу редовног снабдевања водом и одвођења отпадних вода уз задржавање квалитета воде.

За време ванредне ситуације услед поплава, поред редовног снабдевања града пијаћом водом снабдевани су и грађани Прокупља, Сврљига, Књажевца и Гаџиног Хана, док су цистерне упућиване свакодневно у Ражањ и Смедеревску Паланку. Такође, екипе ЈКП Наисса пружале су помоћ на отклањању последица од поплава у Обреновцу.

Извршено је санирање вишемесечног плављења  насеља 9. мај и индустријске зоне где су смештене компаније Yура, Схинwон, ЛМБ софт и  Фрипак.

Први пут ван седишта Европске уније, ЈКП Наиссус био је домаћин редовног састанка „ЕурЕауЗ“ - удружење компанија које се баве водоснабдевањем и отпадним водама на територији Европе.

Формирана је Асоцијација за заштиту и очувања воде југа Србије која је ујединила 25 предузећа комуналне делатности у области водоснабдевања и каналисања отпадних вода. То је био међународни пројекат ИАWД-а из Беча и Светске банке. Захваљујући нашој активности у интернационалној асоцијацији пружаоца услуга, удружења и асоцијација у водоснабдевању на територији дунавског слива очекујемо даљу сарадњу са ИАWД-ом(Интернацинална асоција пружаоца услуга водоснабдевања и каналисања отпадних вода у дунавском сливу) и ГИЗ-ом (Немачка развојна агенција).

Обећали сте нам извештај у наредна 24 сата, викенд је?

"Викенд, не знам шта је то...видимо се у понедељак, са позитивним резултатима", завршио је Андрејевић са осмехом. . . 

 

Коментара: 9


#   Јужна Србија регион   водовод   Јужна Србија Инфо   ЛМБ Софт   Дејан Андрејевић   24 сата   Наиссус ЈКП
@juznasrbija @


 

▲ ▼ [+][-]


 • (+6) (-8)

  Mario, 16.09.2017.:
  Svaka cast direktoru Andrejevicu, vratio je ugled JKP Naissus!

 • (+7) (-4)

  Jovan Momčilović, 16.09.2017.:
  Bravo majstore tako se čuva čast i dostojanstvo direktorske profesije, kvalitetnim poslovnim rezultatima, u sledćem mandatu bićeš nadamo se još uspešniji.

 • (+3) (-8)

  Jovan Trickovic, 16.09.2017.:
  Valjda će i u Srbiji da dođje dan da se gledaju rezultati a ne partijska pripadnost. Ako je tačno to sto kaže - onda ok, nek gura dalje...

 • (+3) (-8)

  Stevanović, 17.09.2017.:
  Niš zaista ima dobru vodu. . možda posle Podgorice u bivšj zemlji najbolju. A preduzeće deluje stabilno i da nije gradskih grebatora za razne isprazne manifetscije, mislim da bi poslovalo čak odlično. .

 • (+3) (-6)

  Milica, 17.09.2017.:
  Hmmm . .ok .. jeste pogodan momenat za ovakvu priču. . Direktor samo da se oslobodi lešinara i ne samo on već i ostali direktori da se oslobode gradske birokratije i da rade sa sebe i svoje radniie. .

 • (+3) (-7)

  Kocic Milena, 17.09.2017.:
  Svi su isti. .. .

 • (+1) (-4)

  Тричко, 17.09.2017.:
  Само напред . .. не слушај никога, ионако је обезвређено . .

 • (+3) (-8)

  Osnivač stranke, 17.09.2017.:
  Neka Bnađur odluči oće li da bude profesor, gradonačelnik, direktor jbt. . 1000 funkcija . .

 • (+3) (-1)

  Milan, 18.09.2017.:
  Pa nije prvi april ali je zalosno sto nije jer evo odmah pa laz, broj zaposlenih je mnogo veci. Ali mister lister 10 % i to slaga. Pa aprilili radnici i gradjani.


[ Додај коментар ]

Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима