Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Najzdravija voda, zdravo rukovodstvo - dobri rezultati!

rssBookmark and Share

16.09.2017. Z.Stojnić, Južna Srbija Info

Prema rezultatima, Nišlije piju izuzetno kvalitetnu vodu, jednu od najčistijih u Srbiji, kada govorimo o gradskim uslovima, a prema rečima menandžmenta poslovni rezutati ne zaostaju iza kvaliteta "proizvoda", supstance života -vode..

Zdrava voda - zdravi rezultati
Zdrava voda - zdravi rezultati

Novinar portala Južna Srbija Info, posetio je JKP "Naissus" (Vodovod) i u razgovaru sa nadležnima se upoznao sa situacijom u tom preduzeću, poslovno-finansijskim i kadrovskim stanjem.

Dejan Andrejević, direktor Niškog vodovoda kaže da je nakon njegovog stupanja na to mesto, kao rukovodioca u novembru 2013. godine, zatekao preduzeće sa gubitkom od čak 331 milion dinara, a da danas rezultati pokazuju izuzetno pozitivnan trend rasta od oko 116 milona.

Prema njegovim rečima uštede je bilo u svim segmentima, od klsičinih "boljki" javnih preduzeća, a to je reperezentacija do smanjenja ukupnih troškova.

"Ja ne bih da "opterećujem" građane Niša sa ciframa, grafikonima, ali moram da kažem da su troškovi reprezentacije u 2012. godini, iznosili 6,3 miliona dinara, a na kraju 2015. godine iznose 1,6 miliona dinara, što je smanjenje od 75 odsto", izričit je Andrejević.

Pojedini kažu da je problem u kreditima. . . nezdravim kreditima.?

 - Odlično pitanje, hajde da to pojasnimo za "Neverne Tome", kaže direktor i objašnjava...

Ovako, da budem precizan, poboljšan je kreditni rejting JKP "Naissus". Kamatne stope po odobrenim dinarskim kreditima pre 2014. godine bile su preko 21 odsto, danas se kreću u rasponu od 3,8-4,4 odsto.

Zatečena ukupna kreditna zaduženost na kraju 2012. godine, iznosi 587 miliona dinara. Zahvaljujući preduzetim merama finasijske konsolidacije na današnji dan kreditna zaduženost iznosi 364 miliona dinara (-38%), a realno je projektovana za kraj 2017.godine na 346 miliona dinara. U ranijem periodu pre 2013.god. krediti su uzimani za tekuću likvidnost-isplatu zarada i dobavljača, a danas se "novi" krediti koriste za kupovinu osnovnih sredstava i modernizaciju zastarele opreme", objasnio nam je Andrejević i ponovo insistirao na tome da ne "zamaramo čitoce sa ciframa i statistikom, da za to ima vrmena, a da Nišlije ne brinu jer zaista piju jednu od najkavalitetnijih pijaćih voda u Srbiji, a da se samo rukovdstvo trudi svakodnevno da održi pozitivan rejting poslovanja, a to je to u današnje vreme ravno "čaroliji", rekao je Andrejević i obećao u naredna dva dana kompletan finnasijski izveštaj tog javnog preduzeća.

Nedoumice i razjašnjenje..

U razgovoru sa direktorom Andrejevićem, osvrnuli smo se i na tekst portala Južna Srbija Info od pre par dana, i dobili potvrdu (inače to u tekstu i piše) da Statut JKP "Naissus" u tom trenutku nije propisivao višegodišnje radno sa visokom stručnom spremom, za mesto prvog čoveka preduzeća.

Hajde da se vratimo na trenutno stanje...često se u javnosti spekuliše da uvećavate broj zaposlenih?

Drago mi je da ste me to pitali, ali papiri i činjenice pokazuju nešto drugo... upravo suprotno, smanjenjen je broj stalnozaposlenih radnika od 2013. godine kada je bilo je bilo 809 radnika, a danas je taj broj pao na 742.

Da li ljudi često nisu svesni kolika je odgovornost očuvati zdravu vodu, pa i od mogućih diverzija.. tako bliskih današnjem vremenu?

Da, to se zaboravlja,  ali mi brinemo non-stop o tome. . i delujemo nizom akcija u tom smeru i uvek pomažemo onima kojima je to najpotrebnije. . . evo primera...

Usluga vodosnabdevanja je pružena u apsolutnom maksimumu, u smislu redovnog snabdevanja vodom i odvođenja otpadnih voda uz zadržavanje kvaliteta vode.

Za vreme vanredne situacije usled poplava, pored redovnog snabdevanja grada pijaćom vodom snabdevani su i građani Prokuplja, Svrljiga, Knjaževca i Gadžinog Hana, dok su cisterne upućivane svakodnevno u Ražanj i Smederevsku Palanku. Takođe, ekipe JKP Naissa pružale su pomoć na otklanjanju posledica od poplava u Obrenovcu.

Izvršeno je saniranje višemesečnog plavljenja  naselja 9. maj i industrijske zone gde su smeštene kompanije Yura, Shinwon, LMB soft i  Fripak.

Prvi put van sedišta Evropske unije, JKP Naissus bio je domaćin redovnog sastanka „EurEauZ“ - udruženje kompanija koje se bave vodosnabdevanjem i otpadnim vodama na teritoriji Evrope.

Formirana je Asocijacija za zaštitu i očuvanja vode juga Srbije koja je ujedinila 25 preduzeća komunalne delatnosti u oblasti vodosnabdevanja i kanalisanja otpadnih voda. To je bio međunarodni projekat IAWD-a iz Beča i Svetske banke. Zahvaljujući našoj aktivnosti u internacionalnoj asocijaciji pružaoca usluga, udruženja i asocijacija u vodosnabdevanju na teritoriji dunavskog sliva očekujemo dalju saradnju sa IAWD-om(Internacinalna asocija pružaoca usluga vodosnabdevanja i kanalisanja otpadnih voda u dunavskom slivu) i GIZ-om (Nemačka razvojna agencija).

Obećali ste nam izveštaj u naredna 24 sata, vikend je?

"Vikend, ne znam šta je to...vidimo se u ponedeljak, sa pozitivnim rezultatima", završio je Andrejević sa osmehom. . . 

 


#   Južna Srbija region   vodovod   Južna Srbija Info   LMB Soft   Dejan Andrejević   24 sata   Naissus JKP
@juznasrbija @


 Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima