Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Разговор са Зораном Мирашевићем, носиоцем кулинарске традиције Ниша

rssBookmark and Share

Бела Паланка 04.11.2015. З.С., Јужна Србија Инфо

Редакција портала Јужна Србија Инфо, била је у гостима код Зорана Мирашевића, који је по многима најбољи и јединствени промотер домаће кухиње и туризма, Ниша и околине.

Фото: Јужна Србија Инфо
Фото: Јужна Србија Инфо

Разговор смо водили у просторијама Удружења угоститељско туристичких посленика Ниша.

Зоран Мирашевић је рођен 1957. године у Нишу. Завршио је средњу и Вишу Угоститељско-туристичку школу у родном граду 80-их година, а потом је стекао и звање економисте. Стручност и лични афинитети определили су га ка туризмологији. Његова неисцрпна енергија и стално праћење актуелних дешавања и прилика у туризму, угоститељству, привреди и култури разлог су због којег му је поверено организовање многих важних манифестација у граду.

Куриозитет је што је једини добитник глумачког признања иако није глумац, као вишегодишњи организатор Филмских сусрета у Нишу.

Добитник је многих признања и награда, између осталог, добитник је споменице "ОПШТЕЖИТЕЉНЕ СРПСКЕ ЦАРСКЕ ЛАВРЕ МАНАСТИРА ХИЛАНДАРА" 1998. године.

Шта је то, што заправо Ваше удружење ради, које су његове делатности и надлежности? 

 -Удружење је формирано да би се промовисала сама струка, мислим на угоститељско-туристичку делатност, првнствено у Нишу. Али то није све, чини ми се да смо то веома добро радли и то на самом почетку, па су нам се придружили и угоститељи из региона и целе Србије. Наше удружење је на прагу прославе 10. рођендана, а број чланова са различитим својствима се толико увећао, да смо морали да направимо одређене активе, секторе (око 7-8), као што су, конобари, бармени, фламбери, ресторатере, онда група кувара, затим актив посластичара и актив пекара. Ту мислим на угоститељске дисциплине, а посебно имамо туристиче, где исто имамо поделу, а оне функционишу у туризму као агенције, и ту имамо рецепционере и остале...

 -Овде видимо пуно награда, признања, пехара?

 -Када би причали о наградама требало би нам заиста много више времена и зато ћу рећи нешто само о оним које ми сматрамо најбитнијима, мада нам је свако признање једнако драго. Ми смо проглашени за најбоље струковно удружење у Европи. Шест година смо прваци у Србији, кад је у питању угоститељство и туризам, а пунх пет година смо апсолутни победници међународног фестивала "Славогастро", затим победници у Косјерићу, Перућцу и многих других. Пре недељу дана смо се вратили из Скопља, где смо освојили прво место, на такмичењу у спремању торти и киолача. Отприлике, преко 400 медаља и пехара освојених и једнако смо поносни на све. Можда сам прескочио такмичење у Истанбулу у Турској, где смо освојили шест медаља, Палермо у Италији са освојеним првим местима, затим 12 медаља у Црној Гори, Признање "Златна Круна" и још многе и многе...

Едукације су сигурно део активности, посебно младих снага у струци?

 -Радимо едукацију у свим сегментима, јер имамо велики број стручњака, као што сам напоменуо. Кренули смо са програмом едукације, која је јединствена и притом потпуно бесплатна, са око 150 полазника. Обука се састојала у свету светске и националне кухиње. Пре свега неговање националне кухиње, али не смемо да заборавимо ни интернационалну кухињу. Посебану пажњу придајемо младим кадровима до 25 година и који заједно са нама иду на такмичења и добијају признања. Сви они који су завршили нашу обуку могли су да нађу себи радно место, за почетак на помоћним пословима, а касније све зависи од њихових амбиција.

Има пуно традиционалних манифестација у Нишу и околини, као што су Дани бурека, Дани банице, Бабушница и остале. Колико оне доприносе промоцији добре хране и туризма овог краја?

 -Ми смо у скоро у свим манифестација учествовали, а неким смо били и оснивачи. То и јесте циљ, да се промовише разноврсна култура овог краја. Сваки крај има своје специфичности, али нешто друго ту није добро. Локални политичари више средстава издвајају за завршнице догађаја (концерти разних певача), него за саму манифестацију која треба да промовише локал. Средстава су увек проблем и то снована средства.

Накако смо заборављени од стране политичара, очигледан је пример Нишка бања, која сваке године броји све мање туриста!

Какви су планови за скорију будућност?

 -Настављамо са овим трендом и темпом, организација и промоције гастро-туризма, одлазак на такмичења свуда где је то могуће и наравно даља едукација младих колега, а понављам све то у циљу промовисања овог краја, његове кухиње и вредности, где заиста имамо шта да покажемо са знањем које је на завидном нивоу.

Коментара: 0


#   туризам   Бела Паланка   Сврљиг   Нишка Бања   Бабушница   награде   промоција   такмичење   угоститељство   Белмужијада   Вурдијада   прво место   Удружење угоститеља и туристичких посленика   Зоран Мирашевић   Дани банице   Дани бурека 2015   радно место
@


 


[ Додај коментар ]

Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима