Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Razgovor sa Zoranom Miraševićem, nosiocem kulinarske tradicije Niša

rssBookmark and Share

Bela Palanka 04.11.2015. Z.S., Južna Srbija Info

Redakcija portala Južna Srbija Info, bila je u gostima kod Zorana Miraševića, koji je po mnogima najbolji i jedinstveni promoter domaće kuhinje i turizma, Niša i okoline.

Foto: Južna Srbija Info
Foto: Južna Srbija Info

Razgovor smo vodili u prostorijama Udruženja ugostiteljsko turističkih poslenika Niša.

Zoran Mirašević je rođen 1957. godine u Nišu. Završio je srednju i Višu Ugostiteljsko-turističku školu u rodnom gradu 80-ih godina, a potom je stekao i zvanje ekonomiste. Stručnost i lični afiniteti opredelili su ga ka turizmologiji. Njegova neiscrpna energija i stalno praćenje aktuelnih dešavanja i prilika u turizmu, ugostiteljstvu, privredi i kulturi razlog su zbog kojeg mu je povereno organizovanje mnogih važnih manifestacija u gradu.

Kuriozitet je što je jedini dobitnik glumačkog priznanja iako nije glumac, kao višegodišnji organizator Filmskih susreta u Nišu.

Dobitnik je mnogih priznanja i nagrada, između ostalog, dobitnik je spomenice "OPŠTEŽITELjNE SRPSKE CARSKE LAVRE MANASTIRA HILANDARA" 1998. godine.

Šta je to, što zapravo Vaše udruženje radi, koje su njegove delatnosti i nadležnosti? 

 -Udruženje je formirano da bi se promovisala sama struka, mislim na ugostiteljsko-turističku delatnost, prvnstveno u Nišu. Ali to nije sve, čini mi se da smo to veoma dobro radli i to na samom početku, pa su nam se pridružili i ugostitelji iz regiona i cele Srbije. Naše udruženje je na pragu proslave 10. rođendana, a broj članova sa različitim svojstvima se toliko uvećao, da smo morali da napravimo određene aktive, sektore (oko 7-8), kao što su, konobari, barmeni, flamberi, restoratere, onda grupa kuvara, zatim aktiv poslastičara i aktiv pekara. Tu mislim na ugostiteljske discipline, a posebno imamo turističe, gde isto imamo podelu, a one funkcionišu u turizmu kao agencije, i tu imamo recepcionere i ostale...

 -Ovde vidimo puno nagrada, priznanja, pehara?

 -Kada bi pričali o nagradama trebalo bi nam zaista mnogo više vremena i zato ću reći nešto samo o onim koje mi smatramo najbitnijima, mada nam je svako priznanje jednako drago. Mi smo proglašeni za najbolje strukovno udruženje u Evropi. Šest godina smo prvaci u Srbiji, kad je u pitanju ugostiteljstvo i turizam, a punh pet godina smo apsolutni pobednici međunarodnog festivala "Slavogastro", zatim pobednici u Kosjeriću, Perućcu i mnogih drugih. Pre nedelju dana smo se vratili iz Skoplja, gde smo osvojili prvo mesto, na takmičenju u spremanju torti i kiolača. Otprilike, preko 400 medalja i pehara osvojenih i jednako smo ponosni na sve. Možda sam preskočio takmičenje u Istanbulu u Turskoj, gde smo osvojili šest medalja, Palermo u Italiji sa osvojenim prvim mestima, zatim 12 medalja u Crnoj Gori, Priznanje "Zlatna Kruna" i još mnoge i mnoge...

Edukacije su sigurno deo aktivnosti, posebno mladih snaga u struci?

 -Radimo edukaciju u svim segmentima, jer imamo veliki broj stručnjaka, kao što sam napomenuo. Krenuli smo sa programom edukacije, koja je jedinstvena i pritom potpuno besplatna, sa oko 150 polaznika. Obuka se sastojala u svetu svetske i nacionalne kuhinje. Pre svega negovanje nacionalne kuhinje, ali ne smemo da zaboravimo ni internacionalnu kuhinju. Posebanu pažnju pridajemo mladim kadrovima do 25 godina i koji zajedno sa nama idu na takmičenja i dobijaju priznanja. Svi oni koji su završili našu obuku mogli su da nađu sebi radno mesto, za početak na pomoćnim poslovima, a kasnije sve zavisi od njihovih ambicija.

Ima puno tradicionalnih manifestacija u Nišu i okolini, kao što su Dani bureka, Dani banice, Babušnica i ostale. Koliko one doprinose promociji dobre hrane i turizma ovog kraja?

 -Mi smo u skoro u svim manifestacija učestvovali, a nekim smo bili i osnivači. To i jeste cilj, da se promoviše raznovrsna kultura ovog kraja. Svaki kraj ima svoje specifičnosti, ali nešto drugo tu nije dobro. Lokalni političari više sredstava izdvajaju za završnice događaja (koncerti raznih pevača), nego za samu manifestaciju koja treba da promoviše lokal. Sredstava su uvek problem i to snovana sredstva.

Nakako smo zaboravljeni od strane političara, očigledan je primer Niška banja, koja svake godine broji sve manje turista!

Kakvi su planovi za skoriju budućnost?

 -Nastavljamo sa ovim trendom i tempom, organizacija i promocije gastro-turizma, odlazak na takmičenja svuda gde je to moguće i naravno dalja edukacija mladih kolega, a ponavljam sve to u cilju promovisanja ovog kraja, njegove kuhinje i vrednosti, gde zaista imamo šta da pokažemo sa znanjem koje je na zavidnom nivou.

Komentara: 0


#   turizam   Bela Palanka   Svrljig   Niška Banja   Babušnica   nagrade   promocija   takmičenje   ugostiteljstvo   Belmužijada   Vurdijada   prvo mesto   Udruženje ugostitelja i turističkih poslenika   Zoran Mirašević   Dani banice   Dani bureka 2015   radno mesto
@


 


[ Dodaj komentar ]

Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima