Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Тончев: Ако одем Раднички се гаси, ако останем - играће у Европи!

rssBookmark and Share

25.12.2016. Д. Јоцић, Народне новине

"Ситуација је много гора, него што ми је представљено када сам долазио. Дуговања су преко два милиона евра, али много је погубнија клима око клуба, где би сви само да узму, а нико да нешто да. На делу је, част изузецима, љубав до последњег динара"...

Тончев: Ако одем Раднички се гаси, ако останем - играће у Европи!

Зато и нисам далеко од одлуке да дигнем руке од свега, а онда Радничком не би било спаса. У супротном, оствариће се циљеви које сам најавио на Изборној скупштини-истакао је Тончев за Народне новине.

Недавним доласком Ивице Тончева на функцију председника Радничког, дефинитивно је наступило ново поглавље у историји суперлигаша са Чаира.

У ситуацији у којој су, са једне стране, одредбама новог Закона о спорту, дотације из буџета локалне самоуправе од наредне године ограничене на највише 20 одсто средстава предвиђених за спорт, а, са друге стране, приватизација у спорту још нема законске оквире, многи су, у такозваној „спортској чаршији“, долазак Тончева схватили као „приватизацију Радничког, извршену на мала врата“.

Посебно после крупних промена у Статуту клуба, на Скупштини која је непосредно претходила Изборној, попут оних да мандат председника сада износи чак седам година, да су му олашћења проширена, јер многе одлуке које је до сада доносио Управни одбор сада се доносе на предлог првог човека клуба.

Променама Статута не врши се приватизација клуба. Штавише, те промене морале би да буду још веће. Мислите да град треба да даје више од 50 одсто делегата, а не може да даје више од 30 одсто средстава? Ми ћемо од града моћи да добијемо максимум 35 милиона динара за целу календарску годину, а један месец кошта око 10 милиона. Или, Фудбалски савез Ниша да има пет делегата у Скупштини? То је само једна врста спина од стране људи који не желе добро Радничком и у свему овоме што се дешава виде лош развој догађаја за себе. Јер, када може да се лови у мутном? Само онда када је стање несређено. Када се успостави систем, ту нема могућности ни за какве злоупотребе-већ на почетку је Тончев усмерио разговор у правцу главне теме о којој је желео да говори, а то је стање које је затекао у клубу, односно клима која влада око најпопуларнијег нишког спортског колектива:

Ситуација је много гора него што су ми је представљали пре него што сам дошао. Овде је, част изузецима, на делу љубав према клубу до последњег динара. Нико није спреман да се покаже на делу, људи се служе уценама и само гледају своју личну корист. Притом, сви они се наводно питају зашто би начинили компромис када је клуб сада „мој“. Дакле, сада је мој, када је у проблемима до гуше, а уколико се оствари мој план и за две-три године то постане један стабилан колектив, без икаквих дуговања, онда би поново био њихов клуб, свих њих који су „давали крв“ за Раднички. Јавило ми се, у ове две недеље, „милион“ њих који би као да помогну, а када их питам како да помогну, они кажу „па да нешто радимо“. Дакле, опет да узимају, а не да дају. Ја сам овде дошао да помогнем Радничком, нисам ни Деда Мраз, нити банкомат-у даху говори Тончев.

Ипак, о каквим год да је потраживањима реч, уколико су поткрепљена важећим уговорима, тешко да било ко то може да оспори?

Уговор подразумева права и обавезе, а сви се позивају само на своја права, занемаривши то да ли су извршили неке обавезе. Има, понављам, часних људи. Они који су извршили неку реалну услугу, попут људи који су возили ту децу на утакмице, који су им прали дресове, добиће свој новац. Али шта ћемо са онима који ни минут нису одиграли, а накарикали су плате од по неколико хиљада евра? Толико, бре, немају ни најодговорнији људи у држави! Оспорићемо то, уверен сам да имамо правни основ за тако нешто. Притом, никога нисмо отерали из клуба. Свакоме ћу дати шансу, али старе заслуге никоме не признајем-истиче Тончев.
Ivica ToncevУпитали смо га да стање које је затекао изрази кроз конкретне цифре:

Дуговања клуба износе преко два милиона евра. Колика су тачно, знаћемо након извештаја независног финансијског ревизора, а онда ћу са свим папирима изаћи пред јавност. Али, то уколико не дигнем руке од свега, јер не желим да се борим са разноразним уценама и са оволико негативном климом око нечега што би морало да буде основни симбол, бренд Ниша. Запамтите, уколико одем, а уопште нисам далеко од тога, Раднички ће се угасити-уозбиљио је Тончев причу до максимума, а онда одговорио и на котра питање-шта ако остане?

Онда ће се остварити оно што сам најавио на Скупштини. На крају ове, најдаље следеће сезоне, Раднички ће играти у Европи. А када кажем играће у Европи, то значи да неће у првом колу изгубити од представника Малте, будите убеђени!

Добро, и да игра, а где ће да игра, било је наше последње питање:

Е, то питање није за мене, већ за локалну самоуправу, Фудбалски савез Србије и републичке органе, али сам убеђен да, ако до тога дође, челни људи наше државе неће дозволити да други град у Србији нема адекватан фудбалски објекат, на коме би и Раднички и наша фудбалска репрезентација наступали на међународној сцени-закључио је разговор за „Народне новине“ Ивица Тончев.
milan-rastavacРаставац остаје

Према речима Ивице Тончева, Милан Раставац је тај који ће 9. јануара обавити прозивку играча пред почетак припрема за други део сезоне.

Договорили смо наставак сарадње са тренером и желим да нагласим да је био врло коректан у преговорима које смо обавили. Јасно је и њему и нама да начин на који смо завршили јесењи део сезоне, са два освојена бода у седам последњих кола, није на нивоу очекивања

Припреме као никад до сада

Било је најава да су зимске припреме у Анталији већ обезбеђене:

На то ваше питање, могу само да кажем да ћемо припреме спровести тако како их ниједан српски клуб никада није спровео. Како, када и где-чуће се 9. јануара, то је све што тренутно могу да кажем.

Појачања ће бити права

Ни на тему играчког кадра, на који ће се Раднички ослонити у 2017. години, од Тончева није било могуће извући неку ексклузивну информацију:

Од тренера смо добили списак играча на које он рачуна, као и оних који могу да напусте клуб. Костур тима ће бити сачуван, али свима је ваљда јасно да ова екипа не може да избори жељени пласман у Европу. Појачања која ћемо доводити, када вам будем рекао њихова имена, нећете морати да ме питати „а ко је тај“, већ ће вам одмах све бити јасно. Биће, дакле, права појачања-„испалио“ је још једно обећање председник Радничког.

О сукобу интереса

Паралелно са избором на место председника Радничког, Ивица Тончев изабран је и на важну државну функцију-постао је државни секретар у Министарству иностраних послова Републике Србије. Нови Закон о спорту, међутим, не дозвољава јавним функционерима да буду у управи спортских организација, а на то питање Ивица Тончев одговара:

Могу да мисле и причају о мени свашта, и да сам овакав и онакав, али немој нико да мисли да сам глуп. На страну то што се не слажем са таквим решењем законодавца, јер оно спречава моћним људима на важним функцијама, који, махом, једини могу да помогну спорту, да воде клубове. Али, та одредба Закона о спорту ступа на снагу тек од 1. марта 2017. године и са њом сам добро упознат. И та прича потекла је од многих „дужебрижника“ и „легалиста“, који су, дан након што сам постао председник Радничког, упутили Агенцији за борбу против корупције анонимно писмо. Желим да им поручим да ћу пронаћи начин и да будем у Радничком и да обављам важне државне функције, решење у складу са законом!

Коментара: 0


#   фудбал   Ивица Тончев   Раднички ФК   интервју   Народне новине   Деда Мраз   Милан Раставац   државни секретар   Управни одбор   Фудбалски савез
@NisRadnicki @


 


[ Додај коментар ]

Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима