Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Зоран Ћирић: Ми живимо апокалипсу

rssBookmark and Share

Ниш 14.08.2015. Н1

У Нишу, али и у Београду или било ком другом граду постоји "маскирани очај", ми живимо апокалипсу, рекао је писац, Нишлија Зоран Ћирић у емисији "Нови дан" ТВ Н1, уживо из Ниша.

Зоран Ћирић, ТВ Н1
Зоран Ћирић, ТВ Н1

На питање како се живи у Нишу, каже да је "ово имитација живота". "Људи су се погубили, сакрили или су просто исисани из овог града“, наводи.

У граду више нема ни војске, ни фабрика, јер је Ниш некада био град електронике, прича књижевник.

Шабан Бајрамовић, највећи уметник не само Ниша, већ и Србије, није још добио улицу, прича писац и наводи да ништа поштеније не би било него да некадашња Улица маршала Тита носи његово име.

На питање како живи писац у Нишу, каже – исто као и у Србији. Ја сам нека врста социјалног случаја, али ако сте изабрали да живите у сиромашној земљи, и да у таквом контексту будете писац, онда немате право да кукате, каже Ћирић додајући да "ми живимо апокалипсу“.

Идентитет српског народа не да је угрожен, већ је то растакање ушло у задњу фазу, додаје он.

"Све главне ствари се дешавају у престоници, али питање је да ли постоји главна ствар... Нема главних ствари, нема главних људи“, каже Ћирић и додаје да у Нишу постоји "маскирани очај". "Али то исто можете рећи и за Београд, Нови Сад или било коју варошицу...“

Зорана Ћирића је тужио градоначелник Ниша Зоран Перишић за угрожавање безбедности због смс порука које је послао његовом пријатељу, а за које тврди да су имале претећи карактер.

Коментаришући то, Ћирић је рекао да њега није тужио градоначелник, већ држава, тј. систем, а да се Перишић само придружио.

Радило се о четири поруке, које су представљале једну интерну шалу, каже он и додаје да је "желео да испита тај политички дарвинизам" у граду какав је Ниш.

Не кајем се што сам послао те поруке, и немам због чега да се браним, каже он. То је прво политичко суђење књижевности у 21. веку и по томе ће Ниш бити познат, додаје.

Иначе, градоначелник Ниша је у последњем тренутку одбио гостовање у Новом дану.

На питање шта је предуслов да се буде успешан у Србији и да ли је то бити члан партије, каже да јесте и да је тога било још за време СФРЈ.

Без обзира на све срозавање, у Нишу још постоји добар роштиљ и још има племенитих ликова због којих сам ја још у једном комаду, закључује Ћирић.

 

Коментара: 0


#   Ниш   Шабан Бајрамовић   Зоран Ћирић   Зоран Перишић   Нови Сад   интервју
@ProfdrPerisic @


 


[ Додај коментар ]

Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима