Južna Srbija Info

Zoran Ćirić: Mi živimo apokalipsu

rssBookmark and Share

Niš 14.08.2015. N1

U Nišu, ali i u Beogradu ili bilo kom drugom gradu postoji "maskirani očaj", mi živimo apokalipsu, rekao je pisac, Nišlija Zoran Ćirić u emisiji "Novi dan" TV N1, uživo iz Niša.

Zoran Ćirić, TV N1
Zoran Ćirić, TV N1

Na pitanje kako se živi u Nišu, kaže da je "ovo imitacija života". "Ljudi su se pogubili, sakrili ili su prosto isisani iz ovog grada“, navodi.

U gradu više nema ni vojske, ni fabrika, jer je Niš nekada bio grad elektronike, priča književnik.

Šaban Bajramović, najveći umetnik ne samo Niša, već i Srbije, nije još dobio ulicu, priča pisac i navodi da ništa poštenije ne bi bilo nego da nekadašnja Ulica maršala Tita nosi njegovo ime.

Na pitanje kako živi pisac u Nišu, kaže – isto kao i u Srbiji. Ja sam neka vrsta socijalnog slučaja, ali ako ste izabrali da živite u siromašnoj zemlji, i da u takvom kontekstu budete pisac, onda nemate pravo da kukate, kaže Ćirić dodajući da "mi živimo apokalipsu“.

Identitet srpskog naroda ne da je ugrožen, već je to rastakanje ušlo u zadnju fazu, dodaje on.

"Sve glavne stvari se dešavaju u prestonici, ali pitanje je da li postoji glavna stvar... Nema glavnih stvari, nema glavnih ljudi“, kaže Ćirić i dodaje da u Nišu postoji "maskirani očaj". "Ali to isto možete reći i za Beograd, Novi Sad ili bilo koju varošicu...“

Zorana Ćirića je tužio gradonačelnik Niša Zoran Perišić za ugrožavanje bezbednosti zbog sms poruka koje je poslao njegovom prijatelju, a za koje tvrdi da su imale preteći karakter.

Komentarišući to, Ćirić je rekao da njega nije tužio gradonačelnik, već država, tj. sistem, a da se Perišić samo pridružio.

Radilo se o četiri poruke, koje su predstavljale jednu internu šalu, kaže on i dodaje da je "želeo da ispita taj politički darvinizam" u gradu kakav je Niš.

Ne kajem se što sam poslao te poruke, i nemam zbog čega da se branim, kaže on. To je prvo političko suđenje književnosti u 21. veku i po tome će Niš biti poznat, dodaje.

Inače, gradonačelnik Niša je u poslednjem trenutku odbio gostovanje u Novom danu.

Na pitanje šta je preduslov da se bude uspešan u Srbiji i da li je to biti član partije, kaže da jeste i da je toga bilo još za vreme SFRJ.

Bez obzira na sve srozavanje, u Nišu još postoji dobar roštilj i još ima plemenitih likova zbog kojih sam ja još u jednom komadu, zaključuje Ćirić.

 

Komentara: 0


#   Niš   Šaban Bajramović   Zoran Ćirić   Zoran Perišić   Novi Sad   intervju
@ProfdrPerisic @


 


[ Dodaj komentar ]