Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Стихови из цвета трешње

rssBookmark and Share

24.03.2008. Д. СТОЈАНОВИЋ www.novosti.co.yu

Град на Моравици ће и ове године, у априлу када цветају трешње, бити престоница поезије и младости у оквиру једанаестих по реду књижевних сусрета "Дани дечје поезије и стваралаштва - Гордана Брајовић". Тако ће се још једном, на истом месту, дружити млади талентовани ствараоци и њихове старије колеге и узори - писци из читанки. На овогодишњи конкурс ове културне манифестације, коју традиционално организује Центар за културу и уметност из Алексинца, под медијским покровитељством Компаније "Новости", стигло је укупно око 2.000 радова. Пријавили су се аутори из свих крајева Србије, али и из Републике Српске, Црне Горе, Бугарске, Румуније, Хрватске и Немачке.

- Око ове манифестације, протеклих година окупило се више од 5.000 деце стваралаца са четири пута више радова, као и око 500 наших најпознатијих писаца и песника - каже Марина Биорац, стручни сарадник у Центру за културу и уметност. За награде конкуришу - најбоља књига намењена деци и омладини, објављена у 2007. години, без обзира на литерарни род (стигло тридесетак дела), као и дечје стваралаштво из области поезије, прозе, драмских текстова, новинарства (репортаже) и других писаних радова.

Сви награђени радови биће објављени у посебном зборнику, а поред захвалнице, награђени млади аутори добиће као награду и комплет књига.

На овогодишњој манифестацији биће промовисана и Антологија свих до сада награђених радова деце стваралаца, коју је припремио професор др Миливоје Р. Јовановић. Аутору најбоље књиге намењене деци и омладини, по традицији, награду ће доделити Компанија "Новости".


ДОСАДАШЊИ ЛАУРЕАТИ

НА протеклих десет манифестација, за најбоље књиге намењене деци и омладини, награђивани су: Драгослав Андрић и Станоје Макрагић, Благоје Рогач, Драган Лукић, Мира Алечковић, Душко Трифуновић, Добрица Ерић, Перо Зубац, Градимир Стојковић, Драгомир Ћулафић, Љубивоје Ршумовић, Слободан Станишић, Мошо Одаловић и Весна Каћански.


#   Гордана Брајовић   Љубивоје Ршумовић   Марина Биорац   репортаже   Центар за културу   Центар за културу и уметност
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима