Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Stihovi iz cveta trešnje

rssBookmark and Share

24.03.2008. D. STOJANOVIĆ www.novosti.co.yu

Grad na Moravici će i ove godine, u aprilu kada cvetaju trešnje, biti prestonica poezije i mladosti u okviru jedanaestih po redu književnih susreta "Dani dečje poezije i stvaralaštva - Gordana Brajović". Tako će se još jednom, na istom mestu, družiti mladi talentovani stvaraoci i njihove starije kolege i uzori - pisci iz čitanki. Na ovogodišnji konkurs ove kulturne manifestacije, koju tradicionalno organizuje Centar za kulturu i umetnost iz Aleksinca, pod medijskim pokroviteljstvom Kompanije "Novosti", stiglo je ukupno oko 2.000 radova. Prijavili su se autori iz svih krajeva Srbije, ali i iz Republike Srpske, Crne Gore, Bugarske, Rumunije, Hrvatske i Nemačke.

- Oko ove manifestacije, proteklih godina okupilo se više od 5.000 dece stvaralaca sa četiri puta više radova, kao i oko 500 naših najpoznatijih pisaca i pesnika - kaže Marina Biorac, stručni saradnik u Centru za kulturu i umetnost. Za nagrade konkurišu - najbolja knjiga namenjena deci i omladini, objavljena u 2007. godini, bez obzira na literarni rod (stiglo tridesetak dela), kao i dečje stvaralaštvo iz oblasti poezije, proze, dramskih tekstova, novinarstva (reportaže) i drugih pisanih radova.

Svi nagrađeni radovi biće objavljeni u posebnom zborniku, a pored zahvalnice, nagrađeni mladi autori dobiće kao nagradu i komplet knjiga.

Na ovogodišnjoj manifestaciji biće promovisana i Antologija svih do sada nagrađenih radova dece stvaralaca, koju je pripremio profesor dr Milivoje R. Jovanović. Autoru najbolje knjige namenjene deci i omladini, po tradiciji, nagradu će dodeliti Kompanija "Novosti".


DOSADAŠNjI LAUREATI

NA proteklih deset manifestacija, za najbolje knjige namenjene deci i omladini, nagrađivani su: Dragoslav Andrić i Stanoje Makragić, Blagoje Rogač, Dragan Lukić, Mira Alečković, Duško Trifunović, Dobrica Erić, Pero Zubac, Gradimir Stojković, Dragomir Ćulafić, Ljubivoje Ršumović, Slobodan Stanišić, Mošo Odalović i Vesna Kaćanski.


#   Gordana Brajović   Ljubivoje Ršumović   Marina Biorac   reportaže   Centar za kulturu   Centar za kulturu i umetnost
@


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima