Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Доделом награда завршен 53. Фестивал професионалних позоришта Србије "Јоаким Вујић" у Пироту

rssBookmark and Share

Пирот 23.05.2017. Блиц

Уручивањем награда најбољима, вечерас је завршен 53. Фестивал професионалних позоришта Србије "Јоаким Вујић" у Пироту. Представи "Ружа, увела" у извођењу Позоришта "Бора Станковић" из Врања одлуком жирија додељена је награда за најбољу представу у целини. Овој представи припало је још пет награда.

Фото: Зоран Панић / РАС Србија
Фото: Зоран Панић / РАС Србија

Награда за најбољу режију додељена је Милану Нешковићу за режију представе "Ружа, увела" Позоришта "Бора Станковић" из Врања.

- Искрен да будем нисам очекивао оволико награда, мада сам им се надао. Мислим да ансамбл и само врањанско позориште заслужују да је тај квалитет потврдио кредибилитет позоришту и награде на Фестивалу како би они после толико година добили зграду коју заслужују а не да се смуцају по локалним државним предузећима где раде. Ово је велики успех а у исто време и парадигма српског позоришта и културе - каже Нешковић.

Жири је доделио и четири равноправне награде за најбоља глумачка остварења. Награде су добили Александар Алексић за улоге Бепа и Иванка у представи "Рибарске свађе" Народног позоришта Пирот, Кристина Јањић Стојановић за улогу Стане у представи "Ружа, увела" врањанског позоришта "Бора Станковић, Јелена Филиповић за улогу Цвете у комаду "Ружа увела" и Бојан Јовановић за улогу Косте у истој представи врањанског Позоришта "Бора Станковић".

Александар Алексић Фото: Зоран Панић / РАС Србија
- Искрено нисам очекивао награду али ми је ово признање веома драго. Захваљуем се Дамјану Кецојевичу који је радио сцениц покрет, редитељски Бојани Лазић И свим мојим колегама. За мене ово био изазов јер никада до сада нисам играо два лика. Процес рада је био диван - каже Александар Алексић.

Кристина Јањић Стојановић Фото: Зоран Панић / РАС Србија

Кристина Јањић Стојановић каже да су сви помало у шоку.

- Можда смо очекивали неку награду али не оволико и овакав успех.Верујем да су сви глумци пресрећни.Предстоји нам да ову представу играмо и даље и учествујемо на фестивалима. Ово је ветар у леђа да идемо даље и потврда да смо направили добру представу. Жири је препизнао другачије читање Боре Станковића - каже Кристина Јањић Стојановић.

Глумац и уметнички директор врањанског Позоришта Бојан Јовановић добио награду за лик Косте у предстаи "Ружа, увела".

- Нисам очекивао награду. После селекције за Стеријино позорје смо почели да се надамо да ова представа може да постигне неки јуспех на неком фестивалу али овакав успех и шест награда нисмо очекивали - рекао је.

Бојан Јовановић Фото: Зоран Панић / РАС Србија

Награда за најбољу сценографију додељује се Тамари Бушковић за упечатљиво и ефектно сценско решење у представи "Краљ Лир" Народног позоришта Ужице.

Награда за најбољу костимографију додељује се Зорани Петров за креацију костима у представи "Рибарске свађе" пиротског Народног позоришта.

Маја Јовановић Фото: Зоран Панић / РАС Србија

Награда за најбољег младог глумца до 25 година додељена је Маји Јовановић за улогу Кеке у комаду "Рибарске свађе" Народног позоришта Пирот.

- Јако сам узбуђена због награде коју нисам очекивала. Захваљујем се свима, колегама из пиротског Позоришта, редитељки… Ово је најлепши подстрек у мојих 25 година. Награда ми пуно значи а њју доста младих колега је прижељкује. Она отвара врата за неке нове представе и сарадњу - каже Маја.

Специјална награда додељује се Јелени Мијовић за оригинално драмско дело "Ружа, увела" настало по мотивима дела Боре Станковића.

- Прво сам прочитала Бору Станковића једно 25 пута и све што сам могла да нађем о њему из свих углова.Мислим да велики познаваоци његовом дела не могу да одреде која је Борина а која моја рећеница у овоме што је написано. Нисам размишљало о наградама већ о томе да ли ће ово Позориште које носи Борино име а наручило текст, имати отпор према томе - каже Јелена.

У част награђених ансамбл Народног позоришта из Ужица играо је комад "Нечисте силе".

Зоран Панић


#   Пирот   позориште   Бора Станковић   Јелена Филиповић   Бојан Јовановић   Позориште Бора Станковић   Ружа увела   Јоаким Вујић фестивал   Милан Нешковић   Александар Алексић   Кристина Јањић Стојановић   Маја Јовановић
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима