Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Dodelom nagrada završen 53. Festival profesionalnih pozorišta Srbije "Joakim Vujić" u Pirotu

rssBookmark and Share

Pirot 23.05.2017. Blic

Uručivanjem nagrada najboljima, večeras je završen 53. Festival profesionalnih pozorišta Srbije "Joakim Vujić" u Pirotu. Predstavi "Ruža, uvela" u izvođenju Pozorišta "Bora Stanković" iz Vranja odlukom žirija dodeljena je nagrada za najbolju predstavu u celini. Ovoj predstavi pripalo je još pet nagrada.

Foto: Zoran Panić / RAS Srbija
Foto: Zoran Panić / RAS Srbija

Nagrada za najbolju režiju dodeljena je Milanu Neškoviću za režiju predstave "Ruža, uvela" Pozorišta "Bora Stanković" iz Vranja.

- Iskren da budem nisam očekivao ovoliko nagrada, mada sam im se nadao. Mislim da ansambl i samo vranjansko pozorište zaslužuju da je taj kvalitet potvrdio kredibilitet pozorištu i nagrade na Festivalu kako bi oni posle toliko godina dobili zgradu koju zaslužuju a ne da se smucaju po lokalnim državnim preduzećima gde rade. Ovo je veliki uspeh a u isto vreme i paradigma srpskog pozorišta i kulture - kaže Nešković.

Žiri je dodelio i četiri ravnopravne nagrade za najbolja glumačka ostvarenja. Nagrade su dobili Aleksandar Aleksić za uloge Bepa i Ivanka u predstavi "Ribarske svađe" Narodnog pozorišta Pirot, Kristina Janjić Stojanović za ulogu Stane u predstavi "Ruža, uvela" vranjanskog pozorišta "Bora Stanković, Jelena Filipović za ulogu Cvete u komadu "Ruža uvela" i Bojan Jovanović za ulogu Koste u istoj predstavi vranjanskog Pozorišta "Bora Stanković".

Aleksandar Aleksić Foto: Zoran Panić / RAS Srbija
- Iskreno nisam očekivao nagradu ali mi je ovo priznanje veoma drago. Zahvaljuem se Damjanu Kecojeviču koji je radio scenic pokret, rediteljski Bojani Lazić I svim mojim kolegama. Za mene ovo bio izazov jer nikada do sada nisam igrao dva lika. Proces rada je bio divan - kaže Aleksandar Aleksić.

Kristina Janjić Stojanović Foto: Zoran Panić / RAS Srbija

Kristina Janjić Stojanović kaže da su svi pomalo u šoku.

- Možda smo očekivali neku nagradu ali ne ovoliko i ovakav uspeh.Verujem da su svi glumci presrećni.Predstoji nam da ovu predstavu igramo i dalje i učestvujemo na festivalima. Ovo je vetar u leđa da idemo dalje i potvrda da smo napravili dobru predstavu. Žiri je prepiznao drugačije čitanje Bore Stankovića - kaže Kristina Janjić Stojanović.

Glumac i umetnički direktor vranjanskog Pozorišta Bojan Jovanović dobio nagradu za lik Koste u predstai "Ruža, uvela".

- Nisam očekivao nagradu. Posle selekcije za Sterijino pozorje smo počeli da se nadamo da ova predstava može da postigne neki juspeh na nekom festivalu ali ovakav uspeh i šest nagrada nismo očekivali - rekao je.

Bojan Jovanović Foto: Zoran Panić / RAS Srbija

Nagrada za najbolju scenografiju dodeljuje se Tamari Bušković za upečatljivo i efektno scensko rešenje u predstavi "Kralj Lir" Narodnog pozorišta Užice.

Nagrada za najbolju kostimografiju dodeljuje se Zorani Petrov za kreaciju kostima u predstavi "Ribarske svađe" pirotskog Narodnog pozorišta.

Maja Jovanović Foto: Zoran Panić / RAS Srbija

Nagrada za najboljeg mladog glumca do 25 godina dodeljena je Maji Jovanović za ulogu Keke u komadu "Ribarske svađe" Narodnog pozorišta Pirot.

- Jako sam uzbuđena zbog nagrade koju nisam očekivala. Zahvaljujem se svima, kolegama iz pirotskog Pozorišta, rediteljki… Ovo je najlepši podstrek u mojih 25 godina. Nagrada mi puno znači a njju dosta mladih kolega je priželjkuje. Ona otvara vrata za neke nove predstave i saradnju - kaže Maja.

Specijalna nagrada dodeljuje se Jeleni Mijović za originalno dramsko delo "Ruža, uvela" nastalo po motivima dela Bore Stankovića.

- Prvo sam pročitala Boru Stankovića jedno 25 puta i sve što sam mogla da nađem o njemu iz svih uglova.Mislim da veliki poznavaoci njegovom dela ne mogu da odrede koja je Borina a koja moja rećenica u ovome što je napisano. Nisam razmišljalo o nagradama već o tome da li će ovo Pozorište koje nosi Borino ime a naručilo tekst, imati otpor prema tome - kaže Jelena.

U čast nagrađenih ansambl Narodnog pozorišta iz Užica igrao je komad "Nečiste sile".

Zoran Panić


#   Pirot   pozorište   Bora Stanković   Jelena Filipović   Bojan Jovanović   Pozorište Bora Stanković   Ruža uvela   Joakim Vujić festival   Milan Nešković   Aleksandar Aleksić   Kristina Janjić Stojanović   Maja Jovanović
@


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima