Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Град Ниш седми пут додељује Награду за књижевност за децу и младе

rssBookmark and Share

Ниш 27.03.2023. Јужна Србија Инфо

Ове године ће бити додељена по седми пут Награда Града Ниша за књижевност за децу и младе, за најбољу књигу прозе или поезије за децу (под називом „Малени цвет“), објављену на српском језику у 2022. години.

Град Ниш седми пут додељује Награду за књижевност за децу и младе

Награду је установио и додељује је Град Ниш од 2015. године а организатор је Нишки културни центар. Награда која се додељује аутору књиге састоји се од повеље и новчаног износа. Досадашњи добитници награде су Пеђа Трајковић, Гордана Малетић, Раде Танасијевић, Соња Ћирић / Дејан Алексић (подела награде), Срђан Тешин / Александра Јовановић (подела награде) и Златко Васић.

Жири ради у саставу: Проф. др Данијела Костадиновић (Ниш), професор књижевности за децу, Др Милица Алексић (Врање), професор књижевности за децу, и Срђан В. Тешин (Кикинда), прозни писац и песник. Жири је ужи избор формирао посредством електронске комуникације а добитника ће именовати на састанку у Нишу 29. марта. Свечано уручење награде ће бити организовано током априла или маја ове године.

 

*

На конкурс је пристигло 26 књига издавача из Србије и Републике Српске.

У ужи избор Награде града Ниша за књижевност за децу и младе. за најбољу књигу прозе или поезије за децу у 2022-ој години су ушле следеће књиге (по азбучном реду):

 

Јелена Ангеловски, “Мика”, Службени гласник, Београд

Срђан Анђелић и Тања Стевановић, “Ева и њен Рокси”, Лагуна, Београд

Јелена Вукић, “Милан, Весна и једна кућа тесна”, Службени гласник, Београд

Душко Домановић, “Наврх дима из димњака”, Пчелица, Чачак

Бојан Љубеновић, “Тајне дединог кофера”, Лагуна, Београд

Николета Новак, “Суперхерој из комшилука”, Пчелица, Чачак

Урош Петровић, “Бајке (првих седам)”, Лагуна, Београд

Војислав Тодоровић, “Бајка о бајалицама”, Лагуна, Београд

*

Основни мотив за покретање овакве награде је недвосмислена потреба да се најмлађим генерацијама приближи књига, читање и писање. Суочени смо са опадањем опште писмености, улоге књиге и читања у животу појединаца и нације. Да би утицао колико год може на тај процес, Град Ниш је одлучио да афирмацију књиге и читања међу генерацијама које управо стасавају помогне управо преко ове награде.

Циљ и смисао ове награде није само награђивање аутора најбоље књиге за децу, већ и свеукупна комуникација са нишким основним и средњим школама, помагања оснивања и рада књижевних и читалачких секција, клубова и друштава у школама, афирмација првих искустава младих, будућих писаца и уопште – свеобухватна промоција књиге међу децом и младима.


#   Ниш   Нишки културни центар   Награда за књижевност за децу и младе
@


 Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима