Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Најбоља књига за децу и младе "Гугуто мемето" Стефана Тићмија

rssBookmark and Share

Ниш 02.04.2024. Јужна Србија Инфо - редакција

На недавно одржаној седници жирија за доделу Награде Града Ниша за књижевност за децу и младе, Стефану Тићмију је додељена ова престижна награда за његов роман "Гугуто мемето".

Најбоља књига за децу и младе "Гугуто мемето" Стефана Тићмија

Жири, у саставу проф. др Данијела Костадиновић, др Милица Алексић и Срдјан В.Тешин, донео је једногласну одлуку на седници одржаној 1. априла 2024. године у Нишу. Тићми је награђен за своје изузетно дело, које представља значајан искорак у српској књижевности за децу и младе.

На конкурсу који је био отворен у децембру 2023. године пристигло је 53 књиге из продукције те године, из Србије, Републике Српске и Црне Горе. У најужи избор жири је уврстио, осим награђеног дела, и књиге Уроша Петровића "Бајке: других седам" и Александре Јовановић "Петра је стварно отишла".

"Награда Града Ниша за књижевност за децу и младе" додељује се осми пут, а свечано уручење добитнику биће организовано у Градској кући током маја или јуна 2024. године.

Стефан Тићми је својим делом "Гугуто мемето" препознат као аутор који је прекорачио жанровске конвенције, комбинујући поетско-имагинативне, митско-архетипске, магијско-ритуалне и алегоријско-симболичке слике. Његово дело представља чудесни свет без јасних граница између стварности и привида, истовремено храбро обрађујући теме попут смрти и страха деце од непознатог. Тићми је успео да пренесе дубоке поруке кроз своју виртуозну употребу језика и поетизацију табу тема, што је наишло на одушевљење жирија.

Овогодишњу доделу награде технички реализује Нишки културни центар, а добитник ће поред плакете добити и новчани износ.

Награду је добио уз образложење жирија које истиче да је "Гугуто мемето" представљало изузетно дело које је прекорачило границе у српској књижевности за децу и младе, и које ће бити запамћено по својој оригиналности и дубоким порукама.

Стефан Митић Тићми (1992, Лесковац) писац је романа „Ја сам Акико” (Лагуна, 2018) и „Капут од маховине” (Лагуна, 2020), који су уврштени међу 200 најбољих дечјих књига на свету по избору часописа „Wхите Равенс”, који издаје Минхенска библиотека. За роман „Ја сам Акико” добио је награду „Политикиног забавника” и плакету „Дечја књига године” на Међународном фестивалу „Трг од књиге” у Херцег Новом. По мотивима ове књиге у изради је анимирани филм, а играју се две представе, дуодрама у Скопљу – у режији Роберта Ристова и монодрама  у Београду – у режији Миље Мазарак. Према рукопису "Гугуто Мемето" снимљен је истоимени филм редитеља Бранислава Стошића Јеже. Добитник је „Змајевог песничког штапа” за 2023. годину. Живи и ради у Београду.

 

 


#   Ниш   Лесковац   књижевност   Нишки културни центар   Награда за књижевност за децу и младе   Стефан Тићми
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима