Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Najbolja knjiga za decu i mlade "Guguto memeto" Stefana Tićmija

rssBookmark and Share

Niš 02.04.2024. Južna Srbija Info - redakcija

Na nedavno održanoj sednici žirija za dodelu Nagrade Grada Niša za književnost za decu i mlade, Stefanu Tićmiju je dodeljena ova prestižna nagrada za njegov roman "Guguto memeto".

Najbolja knjiga za decu i mlade "Guguto memeto" Stefana Tićmija

Žiri, u sastavu prof. dr Danijela Kostadinović, dr Milica Aleksić i Srdjan V.Tešin, doneo je jednoglasnu odluku na sednici održanoj 1. aprila 2024. godine u Nišu. Tićmi je nagrađen za svoje izuzetno delo, koje predstavlja značajan iskorak u srpskoj književnosti za decu i mlade.

Na konkursu koji je bio otvoren u decembru 2023. godine pristiglo je 53 knjige iz produkcije te godine, iz Srbije, Republike Srpske i Crne Gore. U najuži izbor žiri je uvrstio, osim nagrađenog dela, i knjige Uroša Petrovića "Bajke: drugih sedam" i Aleksandre Jovanović "Petra je stvarno otišla".

"Nagrada Grada Niša za književnost za decu i mlade" dodeljuje se osmi put, a svečano uručenje dobitniku biće organizovano u Gradskoj kući tokom maja ili juna 2024. godine.

Stefan Tićmi je svojim delom "Guguto memeto" prepoznat kao autor koji je prekoračio žanrovske konvencije, kombinujući poetsko-imaginativne, mitsko-arhetipske, magijsko-ritualne i alegorijsko-simboličke slike. Njegovo delo predstavlja čudesni svet bez jasnih granica između stvarnosti i privida, istovremeno hrabro obrađujući teme poput smrti i straha dece od nepoznatog. Tićmi je uspeo da prenese duboke poruke kroz svoju virtuoznu upotrebu jezika i poetizaciju tabu tema, što je naišlo na oduševljenje žirija.

Ovogodišnju dodelu nagrade tehnički realizuje Niški kulturni centar, a dobitnik će pored plakete dobiti i novčani iznos.

Nagradu je dobio uz obrazloženje žirija koje ističe da je "Guguto memeto" predstavljalo izuzetno delo koje je prekoračilo granice u srpskoj književnosti za decu i mlade, i koje će biti zapamćeno po svojoj originalnosti i dubokim porukama.

Stefan Mitić Tićmi (1992, Leskovac) pisac je romana „Ja sam Akiko” (Laguna, 2018) i „Kaput od mahovine” (Laguna, 2020), koji su uvršteni među 200 najboljih dečjih knjiga na svetu po izboru časopisa „White Ravens”, koji izdaje Minhenska biblioteka. Za roman „Ja sam Akiko” dobio je nagradu „Politikinog zabavnika” i plaketu „Dečja knjiga godine” na Međunarodnom festivalu „Trg od knjige” u Herceg Novom. Po motivima ove knjige u izradi je animirani film, a igraju se dve predstave, duodrama u Skoplju – u režiji Roberta Ristova i monodrama  u Beogradu – u režiji Milje Mazarak. Prema rukopisu "Guguto Memeto" snimljen je istoimeni film reditelja Branislava Stošića Ježe. Dobitnik je „Zmajevog pesničkog štapa” za 2023. godinu. Živi i radi u Beogradu.

 

 


#   Niš   Leskovac   književnost   Niški kulturni centar   Nagrada za književnost za decu i mlade   Stefan Tićmi
@


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima