Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Nagrada Grada Niša za književnost za decu i mlade

rssBookmark and Share

Niš 22.05.2021. Južna Srbija Info

Ove godine će biti dodeljena po peti put Nagrada Grada Niša za književnost za decu i mlade, za najbolju knjigu proze ili poezije za decu (pod nazivom „Maleni cvet“), objavljenu na srpskom jeziku u 2020. godini.

Prošlogodišnji dobitnici nagrade Sonja Ćirić i Dejan Aleksić
Prošlogodišnji dobitnici nagrade Sonja Ćirić i Dejan Aleksić

Nagradu je ustanovio i dodeljuje je Grad Niš od 2015. godine a organizator je Niški kulturni centar. Nagrada koja se dodeljuje autoru knjige sastoji se od povelje i novčanog iznosa. Dosadašnji dobitnici nagrade su Peđa Trajković, Gordana Maletić, Rade Tanasijević, kao i Sonja Ćirić i Dejan Aleksić (podela nagrade prošle godine).

Žiri radi u sastavu: Dr Dušica Potić (Beograd), profesor književnosti za decu i književni kritičar, Dejan Aleksić (Kraljevo), pesnik i urednik, i Dragana Pešić Glavašević (Niš), profesor književnosti i bibliotekar. Žiri je uži izbor formirao posredstvom elektronske komunikacije a dobitnika će imenovati na sastanku u Nišu 27. maja. Svečano uručenje nagrade će biti organizovano početkom juna ove godine.

Na konkurs je pristiglo 48 knjiga izdavača iz Srbije i Republike Srpske.

U uži izbor Nagrade grada Niša za književnost za decu i mlade. za najbolju knjigu proze ili poezije za decu u 2020-oj godini su ušle sledeće knjige (po azbučnom redu):

Aleksandra Jovanović, „Crna ptica“, Kreativni centar, Beograd

Violeta Jović, „Vila rosa“, Svici, Niš

Zlatko  Vasić, „Jedrenjak u  kukuruzu“, Kreativni centar, Beograd

Peđa Trajković, „Da li laje morski pas“, Kreativni centar, Beograd

Sanja Domazet i Slavko Krunić, „Male boginje“, Službeni glasnik, Beograd

Srđan V. Tešin, „Luka kaže“, Arhipelag, Beograd

Uglješa Šajtinac, „Biće jednom“, Pčelica, Čačak

Osnovni motiv za pokretanje ovakve nagrade je nedvosmislena potreba da se najmlađim generacijama približi knjiga, čitanje i pisanje. Suočeni smo sa opadanjem opšte pismenosti, uloge knjige i čitanja u životu pojedinaca i nacije. Da bi uticao koliko god može na taj proces, Grad Niš je odlučio da afirmaciju knjige i čitanja među generacijama koje upravo stasavaju pomogne upravo preko ove nagrade.

Cilj i smisao ove nagrade nije samo nagrađivanje autora najbolje knjige za decu, već i sveukupna komunikacija sa niškim osnovnim i srednjim školama, pomaganja osnivanja i rada književnih i čitalačkih sekcija, klubova i društava u školama, afirmacija prvih iskustava mladih, budućih pisaca i uopšte – sveobuhvatna promocija knjige među decom i mladima.

Komentara: 0


#   Niš   mladi   deca   književnost   Niški kulturni centar   Nagrada za književnost za decu i mlade
@


 


[ Dodaj komentar ]

Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima