Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Награда Града Ниша за књижевност за децу и младе

rssBookmark and Share

Ниш 22.05.2021. Јужна Србија Инфо

Ове године ће бити додељена по пети пут Награда Града Ниша за књижевност за децу и младе, за најбољу књигу прозе или поезије за децу (под називом „Малени цвет“), објављену на српском језику у 2020. години.

Прошлогодишњи добитници награде Соња Ћирић и Дејан Алексић
Прошлогодишњи добитници награде Соња Ћирић и Дејан Алексић

Награду је установио и додељује је Град Ниш од 2015. године а организатор је Нишки културни центар. Награда која се додељује аутору књиге састоји се од повеље и новчаног износа. Досадашњи добитници награде су Пеђа Трајковић, Гордана Малетић, Раде Танасијевић, као и Соња Ћирић и Дејан Алексић (подела награде прошле године).

Жири ради у саставу: Др Душица Потић (Београд), професор књижевности за децу и књижевни критичар, Дејан Алексић (Краљево), песник и уредник, и Драгана Пешић Главашевић (Ниш), професор књижевности и библиотекар. Жири је ужи избор формирао посредством електронске комуникације а добитника ће именовати на састанку у Нишу 27. маја. Свечано уручење награде ће бити организовано почетком јуна ове године.

На конкурс је пристигло 48 књига издавача из Србије и Републике Српске.

У ужи избор Награде града Ниша за књижевност за децу и младе. за најбољу књигу прозе или поезије за децу у 2020-ој години су ушле следеће књиге (по азбучном реду):

Александра Јовановић, „Црна птица“, Креативни центар, Београд

Виолета Јовић, „Вила роса“, Свици, Ниш

Златко  Васић, „Једрењак у  кукурузу“, Креативни центар, Београд

Пеђа Трајковић, „Да ли лаје морски пас“, Креативни центар, Београд

Сања Домазет и Славко Крунић, „Мале богиње“, Службени гласник, Београд

Срђан В. Тешин, „Лука каже“, Архипелаг, Београд

Угљеша Шајтинац, „Биће једном“, Пчелица, Чачак

Основни мотив за покретање овакве награде је недвосмислена потреба да се најмлађим генерацијама приближи књига, читање и писање. Суочени смо са опадањем опште писмености, улоге књиге и читања у животу појединаца и нације. Да би утицао колико год може на тај процес, Град Ниш је одлучио да афирмацију књиге и читања међу генерацијама које управо стасавају помогне управо преко ове награде.

Циљ и смисао ове награде није само награђивање аутора најбоље књиге за децу, већ и свеукупна комуникација са нишким основним и средњим школама, помагања оснивања и рада књижевних и читалачких секција, клубова и друштава у школама, афирмација првих искустава младих, будућих писаца и уопште – свеобухватна промоција књиге међу децом и младима.

Коментара: 0


#   Ниш   млади   деца   књижевност   Нишки културни центар   Награда за књижевност за децу и младе
@


 


[ Додај коментар ]

Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима