Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Grad Niš sedmi put dodeljuje Nagradu za književnost za decu i mlade

rssBookmark and Share

Niš 27.03.2023. Južna Srbija Info

Ove godine će biti dodeljena po sedmi put Nagrada Grada Niša za književnost za decu i mlade, za najbolju knjigu proze ili poezije za decu (pod nazivom „Maleni cvet“), objavljenu na srpskom jeziku u 2022. godini.

Grad Niš sedmi put dodeljuje Nagradu za književnost za decu i mlade

Nagradu je ustanovio i dodeljuje je Grad Niš od 2015. godine a organizator je Niški kulturni centar. Nagrada koja se dodeljuje autoru knjige sastoji se od povelje i novčanog iznosa. Dosadašnji dobitnici nagrade su Peđa Trajković, Gordana Maletić, Rade Tanasijević, Sonja Ćirić / Dejan Aleksić (podela nagrade), Srđan Tešin / Aleksandra Jovanović (podela nagrade) i Zlatko Vasić.

Žiri radi u sastavu: Prof. dr Danijela Kostadinović (Niš), profesor književnosti za decu, Dr Milica Aleksić (Vranje), profesor književnosti za decu, i Srđan V. Tešin (Kikinda), prozni pisac i pesnik. Žiri je uži izbor formirao posredstvom elektronske komunikacije a dobitnika će imenovati na sastanku u Nišu 29. marta. Svečano uručenje nagrade će biti organizovano tokom aprila ili maja ove godine.

 

*

Na konkurs je pristiglo 26 knjiga izdavača iz Srbije i Republike Srpske.

U uži izbor Nagrade grada Niša za književnost za decu i mlade. za najbolju knjigu proze ili poezije za decu u 2022-oj godini su ušle sledeće knjige (po azbučnom redu):

 

Jelena Angelovski, “Mika”, Službeni glasnik, Beograd

Srđan Anđelić i Tanja Stevanović, “Eva i njen Roksi”, Laguna, Beograd

Jelena Vukić, “Milan, Vesna i jedna kuća tesna”, Službeni glasnik, Beograd

Duško Domanović, “Navrh dima iz dimnjaka”, Pčelica, Čačak

Bojan Ljubenović, “Tajne dedinog kofera”, Laguna, Beograd

Nikoleta Novak, “Superheroj iz komšiluka”, Pčelica, Čačak

Uroš Petrović, “Bajke (prvih sedam)”, Laguna, Beograd

Vojislav Todorović, “Bajka o bajalicama”, Laguna, Beograd

*

Osnovni motiv za pokretanje ovakve nagrade je nedvosmislena potreba da se najmlađim generacijama približi knjiga, čitanje i pisanje. Suočeni smo sa opadanjem opšte pismenosti, uloge knjige i čitanja u životu pojedinaca i nacije. Da bi uticao koliko god može na taj proces, Grad Niš je odlučio da afirmaciju knjige i čitanja među generacijama koje upravo stasavaju pomogne upravo preko ove nagrade.

Cilj i smisao ove nagrade nije samo nagrađivanje autora najbolje knjige za decu, već i sveukupna komunikacija sa niškim osnovnim i srednjim školama, pomaganja osnivanja i rada književnih i čitalačkih sekcija, klubova i društava u školama, afirmacija prvih iskustava mladih, budućih pisaca i uopšte – sveobuhvatna promocija knjige među decom i mladima.


#   Niš   Niški kulturni centar   Nagrada za književnost za decu i mlade
@


 Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima