Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Ноћ музеја у Пироту: Хећим Тане, Пироћанац који је живео 124 године

rssBookmark and Share

Пирот 17.05.2015. Пиротске Вести, Јужна Србија Инфо

У галерији Музеја Понишавља вечерас је у склопу обележавања Ноћи музеја отворена изложба посвећена Атанасију Тани Поп-Крстићу, познатом као Хећим Тана, првом пиротском лекару који је по доступним подацима живео чак 124 године.

Музеј Понишавља, Фото: Пиротске Вести
Музеј Понишавља, Фото: Пиротске Вести

Аутор изложбе је кустос музеја Татјана Карановић. По његим речима, на изложби су представљени предмети и документа везана за живот и рад Атанасија Поп-Крстића, који је лекарски занат изучио од турских лекара и постао хећим.

-Њега су Пироћанци волели и ценили, али ценили су и га и Турци, које је такође лечио. Имао је способност да се приближи људима, ценио је људе. Постоје подаци о његовој смрти, али о рођењу нема података. Умро је 1935. године-каже кустос Карановић.

Хећим Тане, Фото: Пиротске Вести

Интересантно је да постоје различити подаци о томе колико је Хећим Тана живео. По неким подацима, доживео је чак 134 године, а колико је био виталан сведочи и податак да је и у стотој години могао без проблема да се попне на коња.

Отварању изложбе присуствовали су и бројни потомци Атанасија Тане Поп-Крстића.

Поводом Ноћи музеја и отварања изложбе наступио је и хор Дома културе, који славио десет година постојања и рада, којим руководи диригент Анита Пејчић, а наступили су и млади пиротски гитаристи који похађају школу гитаре пиротског Дома културе.


#   Пирот   изложба   Музеј Понишавља   Ноћ музеја   Хећим Тане   Пиротске вести
@pirotskevesti @


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима