Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Noć muzeja u Pirotu: Hećim Tane, Piroćanac koji je živeo 124 godine

rssBookmark and Share

Pirot 17.05.2015. Pirotske Vesti, Južna Srbija Info

U galeriji Muzeja Ponišavlja večeras je u sklopu obeležavanja Noći muzeja otvorena izložba posvećena Atanasiju Tani Pop-Krstiću, poznatom kao Hećim Tana, prvom pirotskom lekaru koji je po dostupnim podacima živeo čak 124 godine.

Muzej Ponišavlja, Foto: Pirotske Vesti
Muzej Ponišavlja, Foto: Pirotske Vesti

Autor izložbe je kustos muzeja Tatjana Karanović. Po njegim rečima, na izložbi su predstavljeni predmeti i dokumenta vezana za život i rad Atanasija Pop-Krstića, koji je lekarski zanat izučio od turskih lekara i postao hećim.

-Njega su Piroćanci voleli i cenili, ali cenili su i ga i Turci, koje je takođe lečio. Imao je sposobnost da se približi ljudima, cenio je ljude. Postoje podaci o njegovoj smrti, ali o rođenju nema podataka. Umro je 1935. godine-kaže kustos Karanović.

Hećim Tane, Foto: Pirotske Vesti

Interesantno je da postoje različiti podaci o tome koliko je Hećim Tana živeo. Po nekim podacima, doživeo je čak 134 godine, a koliko je bio vitalan svedoči i podatak da je i u stotoj godini mogao bez problema da se popne na konja.

Otvaranju izložbe prisustvovali su i brojni potomci Atanasija Tane Pop-Krstića.

Povodom Noći muzeja i otvaranja izložbe nastupio je i hor Doma kulture, koji slavio deset godina postojanja i rada, kojim rukovodi dirigent Anita Pejčić, a nastupili su i mladi pirotski gitaristi koji pohađaju školu gitare pirotskog Doma kulture.


#   Pirot   izložba   Muzej Ponišavlja   Noć muzeja   Hećim Tane   Pirotske vesti
@pirotskevesti @


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima