Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

(Ne)Briga o kulturnom nasleđu

rssBookmark and Share

Pirot 23.02.2016. Pirotske Vesti

U galeriji “Muzeja Ponišavlja” sinoć je otvorena izložba tradicionalna izložba fotografija “(Ne)briga o kulturnom nasleđu”, koji organizuje Muzej Ponišavlja.

Foto: Pirotske Vesti
Foto: Pirotske Vesti

Po rečima autorke izložbe kustosa Tatjana Karanović, na ovogodišnji konkurs pristigao je ogroman broj fotografija, preko 150, a žiri je imao veoma težak zadatak da odabere tridesetak najboljih fotografija koje su i prezentovane na izložbi.

-Ove godine na konkursu je učestvovalo 34 autora iz Pirota, Babušnice, ali i susedne Bugarske, sa oko 150 fotografija. Konkurs se prvi put odvijao putem društvene mreže Fejsbuk što je dalo odlične rezultate i izazvalo ogromno interesovanje. Autore je povezao entuzijazam, talenat, ljubav prema fotografiji, ali i razumevanje značaja kulturnog nasleđa-kazala je Karanovićeva i dodaje da je fotografije na Fejsbuk strani Muzeja Ponišavlja za oko dve nedelje pogledalo nekoliko stotina ljudi iz Pirota, Srbije i inostranstva.

Predsednik žirija Andrej Jovanović kazao je novinarima da je posao žirija, u čijem radu je učestvovao i Božidar Vlatković, bio veoma težak.

-Najteže je bilo izabrati tri najbolje fotografije među desetak zaista fantastičnih, koje su se izdvojale od ostalih. Na kraju smo odabrali tri pobedničke fotografije, ali smo odlučili da ih ne rangiramo po sistemu, prva, druga i treća nagrada, već da sve tri budu pobedničke. Nagrađene su fotografije autora Petra Manića, učenika pirotske Gimnazije, koji je napravio izvanrednu fotografiju stare pirotske bolnice, zatim fotografija autora Daniela Kopa, koja predstavlja novo i izuzetno prijatno viđenje simbola našeg grada – srednjovekovne tvrđave na Kaleu. Nagrađena je i fotografija autora Radomira Ćirića, koji je fotografisao napušteni manastir Sv. Dimitrija u selu Vava. Fotografija je predstavljala pravo iznenađenje, jer se ispostavilo da je reč o bogomolji, koja iako se uveliko urušava i gotovo potpuno je propala, i dalje koristi svojoj inicijalnoj svrsi-kazao je Jovanović.


#   Pirot   izložba   manastir   društvene mreže   takmičenje   Muzej Ponišavlja   Božidar Vlatković   fotografije   kulturno nasleđe   Andrej Jovanović  
@


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima