Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

"Устав Републике Хрватске" премијерно у Лесковцу

rssBookmark and Share

Лесковац 11.09.2016. Seecult.org

Нови филм истакнутог хрватског редитеља и сценаристе Рајка Грлића "Устав Републике Хрватске", победник недавног 40. Међународног филмског фестивала у Монтреалу, имаће европску премијеру 14. септембра у главном програму 9. Лесковачког интернационалног фестивала филмске режије - ЛИФФЕ.

"Устав Републике Хрватске" премијерно у Лесковцу

Нови Грлићев филм, с поднасловом "Љубавна прича о мржњи", освојио је у Монтреалу, где је имао светску премијеру, Гран при Америка у конкуренцији 21 дела из целог света.

"Устав Републике Хрватске" снимљен је према сценарију који су написали књижевник и сценариста Анте Томић и редитељ Грлић, а главне улоге играју Небојша Глоговац, Дејан Аћимовић и Ксенија Маринковић. Како наводе аутори, филм поставља питање да ли се неко уроњен у предрасуде и мржњу може претворити у нормално људско биће и да ли неко такав може ићи и корак даље те показати да је испод ледене маске саткан од љубави.

То је прича о четворо људи који живе у истој згради и зазиру једни од других, јер се разликују по имовинском статусу, сексуалним навикама, националности и вери. Вероватно никада не би разговарали да их несрећа није на то натерала и учинила их међусобно зависним. Мучно и болно они полако почињу да се отварају и међусобно препознају као људи, наведено је на сајту филма, који је копродукција је Хрватске, Чешке, Словеније и Македоније. Загребачка издавачка кућа Hena com објавиће овог месеца и књигу са сценаријем филма "Устав Републике Хрватске".

Фестивал ЛИФФЕ, који се одржава од 13. до 17. септембра, најавио је раније међу 12 филмова из региона у такмичарском програму и један филм изненађења, а са Грлићевим филмом селекција је комплетна.

Програм деветог ЛИФФЕ отвориће премијера српског филма "Име: Добрица, презиме: Непознато" Срђе Пенезића, у којем главну улогу игра Славко Штимац, који је писао и сценарио са редитељем, а на отварању Фестивала биће му уручена награда "Живојин Жика Павловић" за афирмацију филмске уметности у свету.

Регионалне премијере филма у Загребу, Љубљани и Београду у плану су за почетак октобра.


#   Лесковац   филм   ЛИФФЕ фестивал   Живојин Жика Павловић     Небојша Глоговац   Славко Штимац   Гран при
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима