Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

У Нишу се реновира Народно позориште, Пирот добио пројекат реконструкције и адаптације некадашњег Дома војске

rssBookmark and Share

Ниш 23.03.2022. Јужна Србија Инфо

Министарка културе и информисања Маја Гојковић изјавила је данас да ресорно министарство наставља улагање у инфраструктуру у култури, у оквиру којег ће Пирот добити модерни мултифункционални културни центар до краја 2023. године, а Ниш адаптиран и изграђен део Народног позоришта.

У Нишу се реновира Народно позориште, Пирот добио пројекат реконструкције и адаптације некадашњег Дома војске

Гојковић је приликом посете Пироту и Нишу напоменула да се Министарство пре годину дана определило за кредит Развојне банке Савета Европе, који је намењен искључиво изградњи и адаптацији инфраструктурних пројеката у области културе.

У том контексту, она је је навела да је Град Пирот добио пројекат реконструкције и адаптације некадашњег Дома војске у модерни центар за културу, истичући да је Министарство, преко поменуте кредитне линије, издвојило приближно 2,5 милиона евра за радове, који би требало врло брзо да почну.

Гојковић је указала на то да ће након радова на објекту некадашњег Дома војске, Пирот добити важну, респектабилну европску установу културе, која ће имати мултифункционалне сале и могућности да има квалитетне позоришне представе, филмске пројекције, концерте и многе друге садржаје.

Она је, приликом обиласка летње сцене у изградњи, истакла да је Пирот веома активан и када је реч о конкурсу ресорног министарства „Градови у фокусу“, наводећи да су знатна средства Министарства опредељена за то да се унапреди инфраструктура намењена културним садржајима у овом граду. 

Изградња летње отворене сцене у дворишту Историјског архива је значајна за Пирот, оценила је Гојковић и додала да је град конкурисао на конкрусу „Градови у фокусу 2022“ са жељом да Министарство помогне куповину квалитетне опреме да би овај пројекат, када буду готови грађевински радови, могао да функционише.

У складу са тим, потпредседница Владе је предочила да се конкурс ускоро завршава, а да ће почетком априла бити донета одлука о подржаним пројектима.

Она је изразила наду да ће Пирот учествовати на још једном важном конкурсу Министарства, а то је избор за „Престоницу културе Србије“.

Истовремено, Гојковић је пренела да је добила уверавања од Канцеларије за јавна улагања да ће у току априла моћи да се крене и са радовима у Народном позоришту у Нишу, при чему је договорено да се пређе на другу фазу радова, која обухвата адаптацију и изградњу једног дела позоришта.

Влада данас улаже више него икад у културу и први пут буџет за ту намену достиже европски ниво, нагласила је она и прецизирала да он за ову годину износи 1,2 одсто од укупног буџета, што је чак 16 одсто више у односу на прошлу годину.


#   Ниш   Пирот   Дом Војске   Народно позориште   Министарство културе и информисања   Културни центар Пирот
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима