Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

U Nišu se renovira Narodno pozorište, Pirot dobio projekat rekonstrukcije i adaptacije nekadašnjeg Doma vojske

rssBookmark and Share

Niš 23.03.2022. Južna Srbija Info

Ministarka kulture i informisanja Maja Gojković izjavila je danas da resorno ministarstvo nastavlja ulaganje u infrastrukturu u kulturi, u okviru kojeg će Pirot dobiti moderni multifunkcionalni kulturni centar do kraja 2023. godine, a Niš adaptiran i izgrađen deo Narodnog pozorišta.

U Nišu se renovira Narodno pozorište, Pirot dobio projekat rekonstrukcije i adaptacije nekadašnjeg Doma vojske

Gojković je prilikom posete Pirotu i Nišu napomenula da se Ministarstvo pre godinu dana opredelilo za kredit Razvojne banke Saveta Evrope, koji je namenjen isključivo izgradnji i adaptaciji infrastrukturnih projekata u oblasti kulture.

U tom kontekstu, ona je je navela da je Grad Pirot dobio projekat rekonstrukcije i adaptacije nekadašnjeg Doma vojske u moderni centar za kulturu, ističući da je Ministarstvo, preko pomenute kreditne linije, izdvojilo približno 2,5 miliona evra za radove, koji bi trebalo vrlo brzo da počnu.

Gojković je ukazala na to da će nakon radova na objektu nekadašnjeg Doma vojske, Pirot dobiti važnu, respektabilnu evropsku ustanovu kulture, koja će imati multifunkcionalne sale i mogućnosti da ima kvalitetne pozorišne predstave, filmske projekcije, koncerte i mnoge druge sadržaje.

Ona je, prilikom obilaska letnje scene u izgradnji, istakla da je Pirot veoma aktivan i kada je reč o konkursu resornog ministarstva „Gradovi u fokusu“, navodeći da su znatna sredstva Ministarstva opredeljena za to da se unapredi infrastruktura namenjena kulturnim sadržajima u ovom gradu. 

Izgradnja letnje otvorene scene u dvorištu Istorijskog arhiva je značajna za Pirot, ocenila je Gojković i dodala da je grad konkurisao na konkrusu „Gradovi u fokusu 2022“ sa željom da Ministarstvo pomogne kupovinu kvalitetne opreme da bi ovaj projekat, kada budu gotovi građevinski radovi, mogao da funkcioniše.

U skladu sa tim, potpredsednica Vlade je predočila da se konkurs uskoro završava, a da će početkom aprila biti doneta odluka o podržanim projektima.

Ona je izrazila nadu da će Pirot učestvovati na još jednom važnom konkursu Ministarstva, a to je izbor za „Prestonicu kulture Srbije“.

Istovremeno, Gojković je prenela da je dobila uveravanja od Kancelarije za javna ulaganja da će u toku aprila moći da se krene i sa radovima u Narodnom pozorištu u Nišu, pri čemu je dogovoreno da se pređe na drugu fazu radova, koja obuhvata adaptaciju i izgradnju jednog dela pozorišta.

Vlada danas ulaže više nego ikad u kulturu i prvi put budžet za tu namenu dostiže evropski nivo, naglasila je ona i precizirala da on za ovu godinu iznosi 1,2 odsto od ukupnog budžeta, što je čak 16 odsto više u odnosu na prošlu godinu.


#   Niš   Pirot   Dom Vojske   Narodno pozorište   Ministarstvo kulture i informisanja   Kulturni centar Pirot
@


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima