Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Прве пахуље током ноћи и у нижим пределима, када се очекује снежни покривач

rssBookmark and Share

Лесковац 02.12.2021. РТС, Јужна Србија Инфо

Mетеоролог из РХМЗ-а Горан Михајловић каже да постоји могућност да снег током ноћи падне и у нижим пределима, али да су шансе за то веће у уторак. За сада нема назнака неких екстремно ниских температура током зиме, наводи Михајловић. На планини Кукавици снежни покривач око 20 центиметара.

Фото: Јужна Србија Инфо архива
Фото: Јужна Србија Инфо архива

Децембар је у Србији почео топло, са температурама које су изнад просека. Међутим, ускоро следи промена времена.

"Наоблачење и захлађење очекује се већ у току вечери и ноћи. Температура би у наредним данима била знатно нижа", рекао је Горан Михајловић у Јутарњем програму РТС-а.

Када је реч о снегу, њега већ има у планинским подручјима, поготово на југу – на Кукавици преко 20 центиметара.

"Тамо где је добро дошао, тамо га већ има. Што се тиче нижих предела, постоји шанса да у току ноћи, петак на суботу, са падом температуре буде понегде и у нижим пределима, с тим да он не би био у некој значајној висини, тако да они који се радују снегу – неће се превише обрадовати", напомиње Михајловић.

Следећа шанса за снег у нижим пределима, можда нешто већа него у петак, јесте у уторак када би га могло бити и на подручју Београда, каже Михајловић, оцењујући да тада постоји шанса да се формира снежни покривач или да се барем виде пахуље.

"Извесније је да то буде у вишим деловима околине Београда, у смислу Космаја, Звездаре, Кошутњака, него у сремском и банатском делу града. У сваком случају, бар да видимо пахуље, постоји шанса у уторак. Свакако у току децембра ћемо имати снег", каже Михајловић.

Какво ће бити време до Нове године

Наредних дана, према његовим речима, задржаће се тренд нешто свежијег и децембру примереног времена, местимично облачно са кишом и са снегом на планинама.

Додаје да се током децембра очекују падавине између 50 и 60 милиметара, што је у границама просека. "Треба очекивати и снег свакако", истиче Михајловић.

Напомиње да је још увек тешко рећи какво ће бити време за Нову годину.

"Сачекаћемо можда неких седам до 10 дана пре самог 31. децембра, па ћемо моћи и нешто извесније рећи. Сада је заиста незахвално за тако дуг период додавати прогнозу", објашњава метеоролог.

"Без назнака екстремно ниских температура, али ће зима бити хладнија"

Што се тиче температура у децембру, у јануару и фебруару, Михајловић наводи да за сада нема назнака неких екстремно ниских температура.

"Свакако у суботу ујутро ће бити мраза, до минус пет. И током наредне седмице, пре свега први део наредне седмице, био би између минус три-четири и плус два на нивоу Србије. Други део седмице нешто више температуре. Тако да нећемо у краткорочном периоду имати неке изузетно ниске температуре", истиче Михајловић.

Ипак, у току зиме очекује се појава хладног таласа, односно неколико дана у континуитету са ниским температурама, али, како је напоменуо, нема назнака да би они биле дуготрајни и интензивни.

"У том смислу имамо једну просечно хладно зиму, са више снега него претходних година", закључио је Михајловић.


#   Лесковац   снег   РХМЗ   временска прогноза   Кукавица планина
@


 Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима