Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Prve pahulje tokom noći i u nižim predelima, kada se očekuje snežni pokrivač

rssBookmark and Share

Leskovac 02.12.2021. RTS, Južna Srbija Info

Meteorolog iz RHMZ-a Goran Mihajlović kaže da postoji mogućnost da sneg tokom noći padne i u nižim predelima, ali da su šanse za to veće u utorak. Za sada nema naznaka nekih ekstremno niskih temperatura tokom zime, navodi Mihajlović. Na planini Kukavici snežni pokrivač oko 20 centimetara.

Foto: Južna Srbija Info arhiva
Foto: Južna Srbija Info arhiva

Decembar je u Srbiji počeo toplo, sa temperaturama koje su iznad proseka. Međutim, uskoro sledi promena vremena.

"Naoblačenje i zahlađenje očekuje se već u toku večeri i noći. Temperatura bi u narednim danima bila znatno niža", rekao je Goran Mihajlović u Jutarnjem programu RTS-a.

Kada je reč o snegu, njega već ima u planinskim područjima, pogotovo na jugu – na Kukavici preko 20 centimetara.

"Tamo gde je dobro došao, tamo ga već ima. Što se tiče nižih predela, postoji šansa da u toku noći, petak na subotu, sa padom temperature bude ponegde i u nižim predelima, s tim da on ne bi bio u nekoj značajnoj visini, tako da oni koji se raduju snegu – neće se previše obradovati", napominje Mihajlović.

Sledeća šansa za sneg u nižim predelima, možda nešto veća nego u petak, jeste u utorak kada bi ga moglo biti i na području Beograda, kaže Mihajlović, ocenjujući da tada postoji šansa da se formira snežni pokrivač ili da se barem vide pahulje.

"Izvesnije je da to bude u višim delovima okoline Beograda, u smislu Kosmaja, Zvezdare, Košutnjaka, nego u sremskom i banatskom delu grada. U svakom slučaju, bar da vidimo pahulje, postoji šansa u utorak. Svakako u toku decembra ćemo imati sneg", kaže Mihajlović.

Kakvo će biti vreme do Nove godine

Narednih dana, prema njegovim rečima, zadržaće se trend nešto svežijeg i decembru primerenog vremena, mestimično oblačno sa kišom i sa snegom na planinama.

Dodaje da se tokom decembra očekuju padavine između 50 i 60 milimetara, što je u granicama proseka. "Treba očekivati i sneg svakako", ističe Mihajlović.

Napominje da je još uvek teško reći kakvo će biti vreme za Novu godinu.

"Sačekaćemo možda nekih sedam do 10 dana pre samog 31. decembra, pa ćemo moći i nešto izvesnije reći. Sada je zaista nezahvalno za tako dug period dodavati prognozu", objašnjava meteorolog.

"Bez naznaka ekstremno niskih temperatura, ali će zima biti hladnija"

Što se tiče temperatura u decembru, u januaru i februaru, Mihajlović navodi da za sada nema naznaka nekih ekstremno niskih temperatura.

"Svakako u subotu ujutro će biti mraza, do minus pet. I tokom naredne sedmice, pre svega prvi deo naredne sedmice, bio bi između minus tri-četiri i plus dva na nivou Srbije. Drugi deo sedmice nešto više temperature. Tako da nećemo u kratkoročnom periodu imati neke izuzetno niske temperature", ističe Mihajlović.

Ipak, u toku zime očekuje se pojava hladnog talasa, odnosno nekoliko dana u kontinuitetu sa niskim temperaturama, ali, kako je napomenuo, nema naznaka da bi oni bile dugotrajni i intenzivni.

"U tom smislu imamo jednu prosečno hladno zimu, sa više snega nego prethodnih godina", zaključio je Mihajlović.

Komentara: 0


#   Leskovac   sneg   RHMZ   vremenska prognoza   Kukavica planina
@


 


[ Dodaj komentar ]

Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima