Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Todorović: Obilnije padavine, kad nas očekuje sneg

Bookmark and Share

19.11.2022. RTS, Južna Srbija Info

Meteorolog Nedeljko Todorović rekao je gostujući u Jutarnjem programu RTS-a, da se danas sprema jača kiša i da će za kratko vreme pasti veća količina, zato je dato žuto upozorenje. Do kraja novembra i početkom decembra nema ozbiljnog zahlađenja, pravi sneg sa zadržavanjima na tlu može nas očekivati sredinom decembra, rekao je Todorović.

Foto: Grad Niš
Foto: Grad Niš

Proteklih dana uživali smo u suncu i u neuobičajeno toplim danima za sredinu novembra. Međutim, već ovog vikenda dočekala nas je kiša i niže temperature, a na planinama se očekuje i sneg.

Meteorolog Nedeljko Todorović rekao je gostujući u Jutarnjem programu da se danas sprema jača kiša i da će za kratko vreme pasti veća količina, zato je dato žuto upozorenje.

"Ne bi trebalo da budu problemi, ali građani treba da računaju na veću količinu padavina", napomenuo je Todorović.

Prema njegovim rečima, u oktobru i novembru iskoristili smo lepo vreme, a sada će preovlađivati kiša, dok se sneg očekuje samo u planinskim delovima.

Napomenuo je da se sneg očekuje nedelja noć na ponedeljak na visinama od 600, 700 metara, ali mala je veravatnoća da će se zadržati ispod 1.000 metara nadmorske visine.

Očekuje se da ukupna količina kiše za četiri dana u Vojvodini bude od 20 do 40 litara a u ostalim krajevima od 40 do 70 litara. 

Promena vremena uvod u zimu 

"Zemljište je sušno i ne bi trebalo da bude probleme, a na visinama iznad 1.300 metara biće snežnog pokrivača od 10, 15 santimetara. Ova promena vremena je uvod u zimu koja nam predstoji", istakao je Todorović.

N apomenuo je da zbog kiše u Beogradu ne bi trbalo da bude problema, ali je apelovao na vozače da budu oprezni.

"Sa Atlantika postoji serija vrtloga hladnog i vlažnog vazduha koji se kreće i ona dolazi sa Jadrana u naše krajeve i donosi padavine. Međutim nema ozbiljnog zahlađenja, preovlađivaće padavine u vidu kiše", istakao je Todorović.

Najavio je da će od utorka početi da duva košava u košavskom području, a u Vršcu će biti i orkanske snage. očekuje se da dostiže jačinu od 90 do 100 kilometara na čas.

"Novi ciklon dolazi sa Atlantika posle utorka ali to znači da nema jačeg zahlađenja dok ne dođe hladniji vazduh sa severoistoka", kaže meteorolog.

Ne preporučuje da se ide po ovom vremenu u planinu, ali sledećeg vikenda biće prijantije za planinarenje.

"Do kraja novembra nema ozbiljnog zahlađenja što bi se produžilo i u prvim danima decembra. Pravi sneg sa zadržavanjima na tlu može nas očekivati sredinom decembra. Možemo da kažemo da je ova jesen bila toplija od uobičajenog. Padavine su sada poželjne", zaključio je Todorović.


#   sneg   RHMZ   vremenska prognoza   kiša   Nedeljko Todorović
@


 Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima