Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Вечерас се завршавају 58. Филмски сусрети у Нишу

rssBookmark and Share

Ниш 01.09.2023. Јужна Србија Инфо

Вечерас се на нишкој Летњој позорници доделом глумачких награда завршава Фестивал глумачких остварења домаћег играног филма "58. Филмски сусрети".

Фото: Розана Саздић архива
Фото: Розана Саздић архива

Фестивал глумачких остварења домаћег играног филма у Нишу је најстарија манифестација посвећена домаћем играном филму, али и један од најстаријих филмских фестивала у региону. Фестивал је основан 1966. године. Реч је о фестивалу који има изузетан значај не само за нашу локалну средину и читаву југоисточну Србију, него и за истинску афирмацију целокупног српског глумишта, будући да су глумци били и остали једина константно пулсирајућа вредност у оквирима домаће седме уметности. Задатак је фестивала и да презентује и афирмише филмска (понајпре глумачка) достигнућа у целом региону, како путем сарадње са продукцијама (Хрватска, БиХ − Република Српска, Словенија, Македонија и Црна Гора) које су некада биле саставни део југословенске кинематографије, тако и путем сарадње са осталим суседима − Бугарском, Румунијом, Грчком и др.

На Филмским сусретима се сваке године додељује осам званичних фестивалских награда, намењених домаћим глумцима, уз два признања за успешне наступе страних глумаца у домаћем филму.

Главна награда  фестивала је Гран при “Наиса”.за најбоље глумачко остварење.

Цар Константин” и “Царица Теодора” за најбољу мушку и енску улогу.,

Повеље за изузетну женску и мушку улогу, награде за женску и мушку епизодну улогу и награда за најбољу дебитантску улогу,..

Након церемоније доделе награда која на Летњој позорници почиње у 20.30, биће приказани гостујући филмови „Народни глумац“ нишке Сити продукције  и „Прихвати или одбиј“.


#   Ниш   глумци   Филмски сусрети   Македонија   филмски сусрети 23
@


 Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима