Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Večeras se završavaju 58. Filmski susreti u Nišu

rssBookmark and Share

Niš 01.09.2023. Južna Srbija Info

Večeras se na niškoj Letnjoj pozornici dodelom glumačkih nagrada završava Festival glumačkih ostvarenja domaćeg igranog filma "58. Filmski susreti".

Foto: Rozana Sazdić arhiva
Foto: Rozana Sazdić arhiva

Festival glumačkih ostvarenja domaćeg igranog filma u Nišu je najstarija manifestacija posvećena domaćem igranom filmu, ali i jedan od najstarijih filmskih festivala u regionu. Festival je osnovan 1966. godine. Reč je o festivalu koji ima izuzetan značaj ne samo za našu lokalnu sredinu i čitavu jugoistočnu Srbiju, nego i za istinsku afirmaciju celokupnog srpskog glumišta, budući da su glumci bili i ostali jedina konstantno pulsirajuća vrednost u okvirima domaće sedme umetnosti. Zadatak je festivala i da prezentuje i afirmiše filmska (ponajpre glumačka) dostignuća u celom regionu, kako putem saradnje sa produkcijama (Hrvatska, BiH − Republika Srpska, Slovenija, Makedonija i Crna Gora) koje su nekada bile sastavni deo jugoslovenske kinematografije, tako i putem saradnje sa ostalim susedima − Bugarskom, Rumunijom, Grčkom i dr.

Na Filmskim susretima se svake godine dodeljuje osam zvaničnih festivalskih nagrada, namenjenih domaćim glumcima, uz dva priznanja za uspešne nastupe stranih glumaca u domaćem filmu.

Glavna nagrada  festivala je Gran pri “Naisa”.za najbolje glumačko ostvarenje.

Car Konstantin” i “Carica Teodora” za najbolju mušku i ensku ulogu.,

Povelje za izuzetnu žensku i mušku ulogu, nagrade za žensku i mušku epizodnu ulogu i nagrada za najbolju debitantsku ulogu,..

Nakon ceremonije dodele nagrada koja na Letnjoj pozornici počinje u 20.30, biće prikazani gostujući filmovi „Narodni glumac“ niške Siti produkcije  i „Prihvati ili odbij“.

Komentara: 0


#   Niš   glumci   Filmski susreti   Makedonija   filmski susreti 23
@


 


[ Dodaj komentar ]

Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima