Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Први месец у школи и навике

Bookmark and Share

08.10.2021. Никола Стојановић

Почетак школске, септембар и октобар представља велики догађај за све ђаке и њихове родитеље.

Први месец у школи и навике

 

Много узбуђења, неизвесности и ишчекивања поновног дружења са другарима, учитељима и наставницима, књигама, свескама испуњавају тај дан и чине га посебним и веома важним за све.

Припреме за полазак у школу

Већина људи има прилику да већ почетком августа, приликом куповине у неким маркетима, види да је у понуди све што је потребно за полазак у школу. Књижаре, као и увек, имају прегршт свега потребног, али у том периоду се спремају за навалу која ће уследити у септембру. Највише су узбуђени ђаци прваци, којима све то представља много више од саме куповине и спремања за школу. Међутим, постоји неколико добрих савета који су значајни за планирање куповине школског прибора. Питања су бројна, пре свега какав ранац купити, да ли да то буду анатомски ранчеви за школу, или пак они обични, које и какве свеске купити, да ли да пернице за школу буду празне или већ напуњене и тако даље.

Савети за куповину школског прибора

 Најчешће питање које се поставља када су прваци у питању јесте какав ранац треба купити. Многе су недоумице и много опција које су пред родитељима када бирају одговарајући ранац за дете. На уму сваког родитеља је добро позната чињеница да су школске торбе претешке па отуда и брига како ће то мала леђа поднети. Дакле здравствени аспект би ту требало да буде у првом плану, те се често предлажу као добар избор анатомски ранчеви за прваке нарочито, да њихова кичма не би трпела превелико оптерећење које би утицало на држање и даљи развој. Када је у питању школски прибор, као што су свеске, оловке, фломастери, пернице за школу, најчешће се саветује да се са куповином ипак сачека прва недеља септембра, и то из врло практичних разлога. Наиме, искусни школарци то знају, али важна информација за прваке јесте да учитељи на првим часовима говоре  томе какав ће им прибор требати за прву школску годину, односно да ли им требају мале или велике свеске, на линије или на квадратиће, која величина блока за цртање и тако даље. Савет је, дакле,да треба сачекати да учитељ да тачан списак свега што је потребно за рад у школи.

Зашто се препоручују анатомски ранчеви за прваке

Оно што се свакако може унапред купити јесте школски ранац. Али кад дође до избора, ту су родитељи на мукама. Најчешће се саветује да се купи ранац који пружа добру подршку кични и има ојачан леђни део, који ће утицати на то да се кичма држи право. Затим, ранац не сме сам по себи бити тежак, а опет с друге стране не треба да слаб. Управо се зато препоручују анатомски ранчеви за прваке, јер су довољно чврсти и држе кичму у правилном положају кад се подесе на одговарајући начин.

Чиме напунити пернице за школу

Готово сви учитељи ће рећи да пернице за школу треба да садрже графитне оловке, гумице, резаче  дрвене бојице, фломастере... Често се у књижарама могу наћи такозване пуне пернице, у којима се све то налази. С друге стране, остаје могућност да изаберете перницу и да сами креирате њен садржај прибором за писање и цртање који желите.


#   школе   школски прибор   ђаци   навика
@


 Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима