Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Prvi mesec u školi i navike

Bookmark and Share

08.10.2021. Nikola Stojanović

Početak školske, septembar i oktobar predstavlja veliki događaj za sve đake i njihove roditelje.

Prvi mesec u školi i navike

 

Mnogo uzbuđenja, neizvesnosti i iščekivanja ponovnog druženja sa drugarima, učiteljima i nastavnicima, knjigama, sveskama ispunjavaju taj dan i čine ga posebnim i veoma važnim za sve.

Pripreme za polazak u školu

Većina ljudi ima priliku da već početkom avgusta, prilikom kupovine u nekim marketima, vidi da je u ponudi sve što je potrebno za polazak u školu. Knjižare, kao i uvek, imaju pregršt svega potrebnog, ali u tom periodu se spremaju za navalu koja će uslediti u septembru. Najviše su uzbuđeni đaci prvaci, kojima sve to predstavlja mnogo više od same kupovine i spremanja za školu. Međutim, postoji nekoliko dobrih saveta koji su značajni za planiranje kupovine školskog pribora. Pitanja su brojna, pre svega kakav ranac kupiti, da li da to budu anatomski rančevi za školu, ili pak oni obični, koje i kakve sveske kupiti, da li da pernice za školu budu prazne ili već napunjene i tako dalje.

Saveti za kupovinu školskog pribora

 Najčešće pitanje koje se postavlja kada su prvaci u pitanju jeste kakav ranac treba kupiti. Mnoge su nedoumice i mnogo opcija koje su pred roditeljima kada biraju odgovarajući ranac za dete. Na umu svakog roditelja je dobro poznata činjenica da su školske torbe preteške pa otuda i briga kako će to mala leđa podneti. Dakle zdravstveni aspekt bi tu trebalo da bude u prvom planu, te se često predlažu kao dobar izbor anatomski rančevi za prvake naročito, da njihova kičma ne bi trpela preveliko opterećenje koje bi uticalo na držanje i dalji razvoj. Kada je u pitanju školski pribor, kao što su sveske, olovke, flomasteri, pernice za školu, najčešće se savetuje da se sa kupovinom ipak sačeka prva nedelja septembra, i to iz vrlo praktičnih razloga. Naime, iskusni školarci to znaju, ali važna informacija za prvake jeste da učitelji na prvim časovima govore  tome kakav će im pribor trebati za prvu školsku godinu, odnosno da li im trebaju male ili velike sveske, na linije ili na kvadratiće, koja veličina bloka za crtanje i tako dalje. Savet je, dakle,da treba sačekati da učitelj da tačan spisak svega što je potrebno za rad u školi.

Zašto se preporučuju anatomski rančevi za prvake

Ono što se svakako može unapred kupiti jeste školski ranac. Ali kad dođe do izbora, tu su roditelji na mukama. Najčešće se savetuje da se kupi ranac koji pruža dobru podršku kični i ima ojačan leđni deo, koji će uticati na to da se kičma drži pravo. Zatim, ranac ne sme sam po sebi biti težak, a opet s druge strane ne treba da slab. Upravo se zato preporučuju anatomski rančevi za prvake, jer su dovoljno čvrsti i drže kičmu u pravilnom položaju kad se podese na odgovarajući način.

Čime napuniti pernice za školu

Gotovo svi učitelji će reći da pernice za školu treba da sadrže grafitne olovke, gumice, rezače  drvene bojice, flomastere... Često se u knjižarama mogu naći takozvane pune pernice, u kojima se sve to nalazi. S druge strane, ostaje mogućnost da izaberete pernicu i da sami kreirate njen sadržaj priborom za pisanje i crtanje koji želite.

Komentara: 0


#   škole   školski pribor   đaci   navika
@


 


[ Dodaj komentar ]

Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima