Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Како би требало да изгледа припрема ђака првака за школу

Bookmark and Share

05.07.2018. Никола Стојановић

Припрема за школу је битан корак у животу сваког детета. Припремни програм за који се дете спрема за прави разред ради се у вртићу, међутим и поред припреме родитељи имају ту дужност да раде са дететом. Јако је битно да дете савлада анализу и синтезу речи, а то значи да препозна на које слово почиње задата реч.

Како би требало да изгледа припрема ђака првака за школу

Битно је и да дете може да препозна колико гласова има у некој речи која се изговори, такође да могу да дефинишу неке основне појмове које им се задају попут тога шта је то љубав, посао, кућа, небо... Те дефиниције треба да буду у складу са дететовим узрастом. 

Дакле, с једне стране би дете требало доста тога да зна пре поласка у школу. Наравно, треба да буде и психчки спремно за тај велики корак. С друге стране, ви као родитељи требало би да, заједно са својим дететом, одаберете све оне ствари које су му потребне за полазак у школу. Школски ранчеви за девојчице, као и за дечаке, посебна је ставка на целом том списку. Управо куповини школског ранца требало би доста пажње да посветите, јер то може бити успомена за цео живот.

Шта је потребно да дете зна

Пре поласка у школу добро је да научите своје дете како се правилно држи оловка, да се линије цртају одозго на доле и с лева на десно. Цртање одређених симбола попут троугла, круга и квадрата. Овакве ствари могу бити презентоване Вашем детету кроз игру и забаву па у том осмишљавању можете бити доста креативни и иновативни. Рачунање до десет уз играчке или фломастере може бити добро и тако се дете припрема и за неке озбиљније рачунске операције које га очекују у школи. 

Радити са дететом на његовом самопоуздању је битно. 

Дете мења средину, упознаје нове другаре, учитеља или учитељицу. У целој тој ситуацији, самопоуздање и осећај личног идентитета су од велике важности. Добро је да дете научите како да спакује своје књиге у школски ранац. Од почетка детету треба створити радну навику, како би оно знало које су његове обавезе када се после школе врати. Формирање добре радне навике је добро за успешност током читавог школовања. 

Не треба заборавити игру која је деци најбитнија јер кроз њу уче и стварају неко своје лично искуство које је важно за живот. Кроз игру се виде дететова осећања где оно пати или где је срећно. Проводити време у природи је добро за разој деце. Не треба децу  превише оптерећивати неким ванаставним активностима, већи и дозволити им да буду то што јесу и имају времена и за себе. Дете треба лагано увести у свет образовања, а не од школе правити баук.

Опрема за школу

Куповина школског прибора за дечаке и девојчице који постају по први пут ђаци прваци је огроман доживљај. За родитеље то може бити додатна финасијска мука. Међутим, треба имати у виду да поред уџбеника који су неопходни, добар школски прибор може погодовати и олакшати прилагођавање деце у школским клупама. У понуди можете пронаћи широку понуду ранчева, перница, свезака, оловки који могу бити врло интересантни како естетски, тако и за коришћење. 

Квалитет школске опреме је јако битан, међутим највећи акценат треба ставити на школски ранац. 

Ранац који ће Ваше дете користити треба да буде анатомски и од квалитетнијег материјала, дете га носи стално а од неквалитетног ранца и неправилног ношења дечија кичма може да страда. Улагање у квалитетан школски ранац је улагање на дуже стазе, јер га дете може носити дужи низ година или га може наследити друго дете. Добро је да ранац има више прегрда, како би дете могло лакше да се лакше и боље организује.

Коментара: 0


#   савети   прваци   упис   школски прибор   опрема
@


 


[ Додај коментар ]

Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима