Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Kako bi trebalo da izgleda priprema đaka prvaka za školu

Bookmark and Share

05.07.2018. Nikola Stojanović

Priprema za školu je bitan korak u životu svakog deteta. Pripremni program za koji se dete sprema za pravi razred radi se u vrtiću, međutim i pored pripreme roditelji imaju tu dužnost da rade sa detetom. Jako je bitno da dete savlada analizu i sintezu reči, a to znači da prepozna na koje slovo počinje zadata reč.

Kako bi trebalo da izgleda priprema đaka prvaka za školu

Bitno je i da dete može da prepozna koliko glasova ima u nekoj reči koja se izgovori, takođe da mogu da definišu neke osnovne pojmove koje im se zadaju poput toga šta je to ljubav, posao, kuća, nebo... Te definicije treba da budu u skladu sa detetovim uzrastom. 

Dakle, s jedne strane bi dete trebalo dosta toga da zna pre polaska u školu. Naravno, treba da bude i psihčki spremno za taj veliki korak. S druge strane, vi kao roditelji trebalo bi da, zajedno sa svojim detetom, odaberete sve one stvari koje su mu potrebne za polazak u školu. Školski rančevi za devojčice, kao i za dečake, posebna je stavka na celom tom spisku. Upravo kupovini školskog ranca trebalo bi dosta pažnje da posvetite, jer to može biti uspomena za ceo život.

Šta je potrebno da dete zna

Pre polaska u školu dobro je da naučite svoje dete kako se pravilno drži olovka, da se linije crtaju odozgo na dole i s leva na desno. Crtanje određenih simbola poput trougla, kruga i kvadrata. Ovakve stvari mogu biti prezentovane Vašem detetu kroz igru i zabavu pa u tom osmišljavanju možete biti dosta kreativni i inovativni. Računanje do deset uz igračke ili flomastere može biti dobro i tako se dete priprema i za neke ozbiljnije računske operacije koje ga očekuju u školi. 

Raditi sa detetom na njegovom samopouzdanju je bitno. 

Dete menja sredinu, upoznaje nove drugare, učitelja ili učiteljicu. U celoj toj situaciji, samopouzdanje i osećaj ličnog identiteta su od velike važnosti. Dobro je da dete naučite kako da spakuje svoje knjige u školski ranac. Od početka detetu treba stvoriti radnu naviku, kako bi ono znalo koje su njegove obaveze kada se posle škole vrati. Formiranje dobre radne navike je dobro za uspešnost tokom čitavog školovanja. 

Ne treba zaboraviti igru koja je deci najbitnija jer kroz nju uče i stvaraju neko svoje lično iskustvo koje je važno za život. Kroz igru se vide detetova osećanja gde ono pati ili gde je srećno. Provoditi vreme u prirodi je dobro za razoj dece. Ne treba decu  previše opterećivati nekim vanastavnim aktivnostima, veći i dozvoliti im da budu to što jesu i imaju vremena i za sebe. Dete treba lagano uvesti u svet obrazovanja, a ne od škole praviti bauk.

Oprema za školu

Kupovina školskog pribora za dečake i devojčice koji postaju po prvi put đaci prvaci je ogroman doživljaj. Za roditelje to može biti dodatna finasijska muka. Međutim, treba imati u vidu da pored udžbenika koji su neophodni, dobar školski pribor može pogodovati i olakšati prilagođavanje dece u školskim klupama. U ponudi možete pronaći široku ponudu rančeva, pernica, svezaka, olovki koji mogu biti vrlo interesantni kako estetski, tako i za korišćenje. 

Kvalitet školske opreme je jako bitan, međutim najveći akcenat treba staviti na školski ranac. 

Ranac koji će Vaše dete koristiti treba da bude anatomski i od kvalitetnijeg materijala, dete ga nosi stalno a od nekvalitetnog ranca i nepravilnog nošenja dečija kičma može da strada. Ulaganje u kvalitetan školski ranac je ulaganje na duže staze, jer ga dete može nositi duži niz godina ili ga može naslediti drugo dete. Dobro je da ranac ima više pregrda, kako bi dete moglo lakše da se lakše i bolje organizuje.

Komentara: 0


#   saveti   prvaci   upis   školski pribor   oprema
@


 


[ Dodaj komentar ]

{lg_push_subscription_title}

{lg_push_subscription_text}