Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Отпор пензионера продаји бања: Куршумлијску продали с попустом од милион евра

rssBookmark and Share

Београд 21.08.2019. М. Обрадовић, Данас

Продаја бањског комплекса Жубор у Куршумлијској Бањи за 1,4 милиона евра (милион мање од процењен вредности) и оглас за продају Врањске Бање по почетној цени 252.564 евра изазвало је реакције јавности, а посебно удружења пензионера.

Фото: Wikipedia/ Катарина З
Фото: Wikipedia/ Катарина З

Председник Удружења синдиката пензионера Србије Михајло Радовић оценио је да је продаја незаконита и има елементе корупције и преваре.

„Уколико и поред овог трећег јавног упозорења свим заинтересованим купцима исто не буде прихваћено, купци неће бити у прилици да се позивају на то да нису знали за незаконита поступања и радње. Уколико се путем судских поступака утврди да су закључени уговори ништавни и незаконити, неће моћи да поврате уложена средства за незакониту трговину. Чак се могу сматрати саучесницима у овој противправној радњи“, каже Радовић за Данас.

У синдикату пензионера тврде да се бање и рехабилитациони центри продају далеко испод тржишне цене, „а држава поклања по закону три и више пута већу субвенцију купцу ради стављања у функцију и запошљавања радника незаконито купљених непокретности“. Он истиче да је имовина ПИО фонда приватна својина и као таква укњижена у катастру и на основу тога тврди да се чланови Управног одбора Фонда које бира Влада налазе у сукобу интереса када доносе одлуке о продаји непокретности у приватној својини, што такве уговоре о продаји чини ништавима.

Управни одбор ПИО фонда чини седам чланова, од чега четири представника Владе Србије и по један представник Уније послодаваца Србије, Савеза пензионера и Савеза самосталних синдиката Србије, што фактички ставља ПИО фонд под контролу државе.

Члан УО ПИО фонда Зоран Михајловић, који представља Савез самосталних синдиката Србије, објашњава да је била објављена лицитација за Куршумлијску Бању са почетном ценом од 2,4 милиона евра, али да се нико није јавио.

„Затим је по Закону о приватизацији, на предлог Владе који је УО Фонда прихватио цена спуштена и на другом тендеру је нађен купац, Планинка из Куршумлије. Ја у принципу нисам за приватизацију добростојећих бања, али Куршумлијска Бања већ годинама пропада и тамо се ништа не дешава, што је постало озбиљан проблем“, објашњава он додајући да се продају само објекти, а не и изворишта воде као јавна добра.

Иначе, Планинка из Куршумлије већ управља са две бање, Луковском и Пролом Бањом, власник је и Пролом воде, а управља и Ђавољом вароши. Занимљиво је да је још у јануару 2019. године председник општине Куршумлија Радољуб Видић изјавио како ће предузеће Планинка купити 2019. године Куршумлијску Бању, чиме ће коначно решити проблем пропадања тог бањског лечилишта, иако је у јулу дат оглас за продају.

Бањски комплекс Жубор у Куршумлијској Бањи чине истоимени хотел са 16.000 квадрата простора, неколико угоститељских објеката, међу којима су вила Милица и ресторан Преполац, као и 95,9 хиљада квадратних метара земљишта. Иначе, ова бања не ради од 2006. године.

Владан Вешковић, генерални секретар Удружења банака, поздравио је продају Куршумлијске Бање пошто је то национално питање.

„Куршумлијска Бања налази се на три километра о Косова, а то је девастирано подручје, јер тамо једва да неко и живи, а вода отиче. Добро је што је Планинка узела јер она води још две бање и то добро ради“, истиче Вешковић.

С друге стране ПИО фонд продаје плац од 8.462 квадрата у Врањској Бањи и ту се не рачуна објекат од 3.148 квадрата, петоспратна зграда, који је уписан као „објекат здравства“, али који нема употребну дозволу, а инспекција Врања је донела решење о њеном рушењу и то како се наводи у огласу о трошку купца.

Међутим, продаја бања и то по ценама мањим од процењене вредности је наишла на отпор и у самом ПИО фонду. Помоћник директора за правне послове Фонда Валеријан Кадијевић је у два наврата слао Управном одбору мишљење да је одлука УО да се имовина Фонда може продати за 80 односно 60 одсто процењен вредности супротна интересима Фонда, а такође је позвао УО и да повуку јавни позив за продају две бање.

„У достављеним мишљењима истакао сам да су досадашње одлуке УО Фонда о продаји Куршумлијске Бање штетне по имовину ПИО фонда по више основа, да представљају одступање од дугорочне пословне политике коју је низом одлука утврдио Управни одбор Фонда и да је недомаћинским руковођењем и управљањем имовином од стране руководства Фонд већ до сада претрпео велику материјалну штету“, наводи Кадијевић.

Он је дао и предлог да се нађе стратешки партнер који би уложио финансије неопходне за уређење бања, а ПИО фонд имовину којом би касније заједнички управљали, а на тај начин би и Фонд имао приходе. Поред тога, наводи Кадијевић, пред Агенцијом за реституцију у току је поступак по захтеву наследника бивших власника непокретности браће Васић из Куршумлије.

Цела бања као реновирање једног спрата

Кадијевић је у мишљењу упућеном УО у покушају да прикаже колико је 1,4 милиона евра за Куршумлијску Бању мало подсетио да је исти ПИО фонд потрошио око 1,5 милиона евра за адаптацију приземља Дирекције ПИО фонда у Београду.

„Дакле за адаптацију 1.563 квадрата приземља зграде Дирекције, Фонд је утрошио око 1.000 евра по квадрату, што представља већи износ од процене вредности и продаје целокупног бањског комплекса ‘Жубор’ којег чини хотел ‘Жубор’ површине 16.500 квадрата грађеног од брачког мермера, као и низ других објеката и 9,5 хектара земљишта.“

М. Обрадовић, Данас

Коментара: 0


#   Београд   Куршумлија   Куршумлијска Бања   продаја   Удружење пензионера   Зоран Михајловић   Планинка АД   Владан Вешковић   Михајло Радовић
@


 


[ Додај коментар ]

Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима