Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

"Миленијум група" нови власник хотела у Врањској бањи

rssBookmark and Share

Врање 22.09.2019. РТС, Јужна Србија Инфо

Врањска бања, не само што је најтоплија у Европи, већ је и једна од најстаријих. Први пут се помиње у 14. веку, а претечу данашње општине представљају насеља Изом и Иногоште која се помињу у средњовековним списима.

"Миленијум група" нови власник хотела у Врањској бањи

Најпосећенија је била 60-их година, када је и почео да се гради хотел који никада није завршен. Ових дана је продат Миленијум групи.

Врањска бања први пут помиње се у повељи Цара Душана 1343. године којом је Хиландару поклонио две воденице и пчелињак из бање. Лековита својства бање открили су мештани када су болесне и старе коње пустили у блато и термалну воду која се ту разливала.

"Људи су приметили да су коњи који су били такорећи отписани, осуђени на смрт, једноставно чудесно оздравили и појавили се потпуно здрави", каже Александар Стајић, маркетинг менаџер у Специјалној болници.

Прве базене у бањи саградили су Римљани, порушили су их, а затим подигли нове Турци. 1888.године по наређењу кнеза Милана, саграђена је Специјална болница која ради и сада. У бањи се лечила и краљица Драга Обреновић по којој је бања једно време носила назив. У Специјалној болници недавно је отворена Краљичина када посвећена њој. Памте и краља Петра Првог Карађорђевића који се лечио од костобоље, ту је и Краљева када.

У бањи су боравиле бројне позоришне трупе које су играле представе по делима домаћих аутора, а хонорар су добијале од публике као добровољни прилог".

"Споменула бих рецимо 1963. годину, организацију манифестације Каранфил девојче, која је представља промоцију свих културних и туристичких вредности овог краја", каже Изабела Савић из Туристичке организације у Врању.

Бања процват доживљава шездесетих година прошлог века са развојем привреде и туризма.

„У то време запошљава скоро три хиљаде људи, бања постаје посећана да напоменем да је 1963. и 1964.године у бањи било преко 9.000 гостију. Било је и око 500 странаца", каже Никола Спасић, хроничар и писац.


У Врањској бањи је некада радило 19 хотела и више вила, сада су хотели затворени. Такозвани "Скадар на Бањштици" који је почео да се гради седамдесетих година прошлог века, добио је власника. Због дотрајалости биће порушен и саграђен нови. Једини смештајни капацитети су у Специјалној болници.

"Попуњеност капацитета је висока чак 80, 90 процената, на данашњи дан ево имамо преко 100 гостију, а наши расположиви капацитети су око 120 постеља", каже Слађана Стошић, директор Специјалне болнице за рехабилитацију.

У бањи се гради шеталиште, асфалтирају улице, а дрворед кестена из 1888. године који су засадили војници по наређењу кнеза Милана који су красили улаз у бању, заменили су платани.

Коментара: 0


#   Врање   Врањска Бања   хотел   геотермална вода   Александар Стајић   Миленијум група
@


 


[ Додај коментар ]

Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима