Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

"Milenijum grupa" novi vlasnik hotela u Vranjskoj banji

rssBookmark and Share

Vranje 22.09.2019. RTS, Južna Srbija Info

Vranjska banja, ne samo što je najtoplija u Evropi, već je i jedna od najstarijih. Prvi put se pominje u 14. veku, a preteču današnje opštine predstavljaju naselja Izom i Inogošte koja se pominju u srednjovekovnim spisima.

"Milenijum grupa" novi vlasnik hotela u Vranjskoj banji

Najposećenija je bila 60-ih godina, kada je i počeo da se gradi hotel koji nikada nije završen. Ovih dana je prodat Milenijum grupi.

Vranjska banja prvi put pominje se u povelji Cara Dušana 1343. godine kojom je Hilandaru poklonio dve vodenice i pčelinjak iz banje. Lekovita svojstva banje otkrili su meštani kada su bolesne i stare konje pustili u blato i termalnu vodu koja se tu razlivala.

"Ljudi su primetili da su konji koji su bili takoreći otpisani, osuđeni na smrt, jednostavno čudesno ozdravili i pojavili se potpuno zdravi", kaže Aleksandar Stajić, marketing menadžer u Specijalnoj bolnici.

Prve bazene u banji sagradili su Rimljani, porušili su ih, a zatim podigli nove Turci. 1888.godine po naređenju kneza Milana, sagrađena je Specijalna bolnica koja radi i sada. U banji se lečila i kraljica Draga Obrenović po kojoj je banja jedno vreme nosila naziv. U Specijalnoj bolnici nedavno je otvorena Kraljičina kada posvećena njoj. Pamte i kralja Petra Prvog Karađorđevića koji se lečio od kostobolje, tu je i Kraljeva kada.

U banji su boravile brojne pozorišne trupe koje su igrale predstave po delima domaćih autora, a honorar su dobijale od publike kao dobrovoljni prilog".

"Spomenula bih recimo 1963. godinu, organizaciju manifestacije Karanfil devojče, koja je predstavlja promociju svih kulturnih i turističkih vrednosti ovog kraja", kaže Izabela Savić iz Turističke organizacije u Vranju.

Banja procvat doživljava šezdesetih godina prošlog veka sa razvojem privrede i turizma.

„U to vreme zapošljava skoro tri hiljade ljudi, banja postaje posećana da napomenem da je 1963. i 1964.godine u banji bilo preko 9.000 gostiju. Bilo je i oko 500 stranaca", kaže Nikola Spasić, hroničar i pisac.


U Vranjskoj banji je nekada radilo 19 hotela i više vila, sada su hoteli zatvoreni. Takozvani "Skadar na Banjštici" koji je počeo da se gradi sedamdesetih godina prošlog veka, dobio je vlasnika. Zbog dotrajalosti biće porušen i sagrađen novi. Jedini smeštajni kapaciteti su u Specijalnoj bolnici.

"Popunjenost kapaciteta je visoka čak 80, 90 procenata, na današnji dan evo imamo preko 100 gostiju, a naši raspoloživi kapaciteti su oko 120 postelja", kaže Slađana Stošić, direktor Specijalne bolnice za rehabilitaciju.

U banji se gradi šetalište, asfaltiraju ulice, a drvored kestena iz 1888. godine koji su zasadili vojnici po naređenju kneza Milana koji su krasili ulaz u banju, zamenili su platani.

Komentara: 0


#   Vranje   Vranjska Banja   hotel   geotermalna voda   Aleksandar Stajić   Milenijum grupa
@


 


[ Dodaj komentar ]

Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima