Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Шест увијених шљива у порти цркве Лазарице код Пролом Бање, расту а не рађају

rssBookmark and Share

Пролом Бања 17.12.2016. Радица Гавриловић, Топличке вести

Црква брвнара у Пролому, посвећена Светом кнезу Лазару, подигнута је 1890. године, на темељима старог храма из 14. века. У порти расту шљиве, увек их је шест, чија стабла се увијају увек у истом смеру, према легенди ка Косову пратећи војнике који су се овде причестили пред битку на Косову.

Фото: casopishorizont.com
Фото: casopishorizont.com

На овом месту 1389. године изграђена је црква брвнара у којој је причешћен део српске војске. Она је касније, после Косовске битке и погибије кнеза Лазара, названа Лазарицом. Легенда каже да је у селуДанковићи кнез Лазар преданио, у месту Трпезе вечерао, а у месту Пролом војску причестио и тада рекао: ,,Певајте моја војско, нек се све пролама. Нек чују Турци да се Срби не боје никог осим Бога”.

Да је кнез Лазар баш овде прошао и причестио војску потврђује путописац Феликс Каниц у својој књизи “Србија-земља и становништво”

– Када се погледа карта, јасно се види да је кнез Лазар из Куршумлије за Косово поље изабрао пут уз Бањску реку, јер је то био најкраћи и најсигурнији правац према долини Лаба-пише Каниц.
Само две године након Косовског боја, мошти кнеза Лазара поново су стигле на ово место. Кнегиња Милица, када је успела да издејствује да се тело њеног мужа пренесе са Касова у Раваницу, захтевала је да се унесе у ову црквицу. То потврђује Иларион Руварац, историчар и архимандрит у “Белешци о моштима кнеза Лазара, која датира из друге половине 19.века.

У порти цркве расту шљиве које се увијају. И старе и младице изгледају као да их је неко силом увртао. Мештани причају да су покушавали да их пресаде на друге локације, али тамо расту право и не уврћу се. Не памте да је и једна од њих икада дала плод. Постоје две легенде о увијању шљива. Према једној, шљиве се увијају од жалости за кнезом Лазаром и његовим војницима који су пошли у смрт и уједно увијене шљиве симболизују слогу и јединство. Друга верзија каже да се шљиве увијају у правцу Косова гледајући за војницима који су се причешћивали и пролазили покрај шљива.

До сада нико није испитивао састав земљишта на коме расту. Научног доказа за ову појаву нема, па зато неки кажу да се увијају од ветра или да се окрећу за Сунцем или да је у питању јако гравитационо поље.

Због такве мистике, Лазарица и увијене шљиве су велика инспирација писаца и сликара и место посете све већег броја туриста.

Коментара: 0


#   Пролом Бања   шљиве   Косовска битка   Кнез Лазар   легенда   Црква Лазарица
@


 


[ Додај коментар ]

Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима