Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Šest uvijenih šljiva u porti crkve Lazarice kod Prolom Banje, rastu a ne rađaju

rssBookmark and Share

Prolom Banja 17.12.2016. Radica Gavrilović, Topličke vesti

Crkva brvnara u Prolomu, posvećena Svetom knezu Lazaru, podignuta je 1890. godine, na temeljima starog hrama iz 14. veka. U porti rastu šljive, uvek ih je šest, čija stabla se uvijaju uvek u istom smeru, prema legendi ka Kosovu prateći vojnike koji su se ovde pričestili pred bitku na Kosovu.

Foto: casopishorizont.com
Foto: casopishorizont.com

Na ovom mestu 1389. godine izgrađena je crkva brvnara u kojoj je pričešćen deo srpske vojske. Ona je kasnije, posle Kosovske bitke i pogibije kneza Lazara, nazvana Lazaricom. Legenda kaže da je u seluDankovići knez Lazar predanio, u mestu Trpeze večerao, a u mestu Prolom vojsku pričestio i tada rekao: ,,Pevajte moja vojsko, nek se sve prolama. Nek čuju Turci da se Srbi ne boje nikog osim Boga”.

Da je knez Lazar baš ovde prošao i pričestio vojsku potvrđuje putopisac Feliks Kanic u svojoj knjizi “Srbija-zemlja i stanovništvo”

– Kada se pogleda karta, jasno se vidi da je knez Lazar iz Kuršumlije za Kosovo polje izabrao put uz Banjsku reku, jer je to bio najkraći i najsigurniji pravac prema dolini Laba-piše Kanic.
Samo dve godine nakon Kosovskog boja, mošti kneza Lazara ponovo su stigle na ovo mesto. Kneginja Milica, kada je uspela da izdejstvuje da se telo njenog muža prenese sa Kasova u Ravanicu, zahtevala je da se unese u ovu crkvicu. To potvrđuje Ilarion Ruvarac, istoričar i arhimandrit u “Belešci o moštima kneza Lazara, koja datira iz druge polovine 19.veka.

U porti crkve rastu šljive koje se uvijaju. I stare i mladice izgledaju kao da ih je neko silom uvrtao. Meštani pričaju da su pokušavali da ih presade na druge lokacije, ali tamo rastu pravo i ne uvrću se. Ne pamte da je i jedna od njih ikada dala plod. Postoje dve legende o uvijanju šljiva. Prema jednoj, šljive se uvijaju od žalosti za knezom Lazarom i njegovim vojnicima koji su pošli u smrt i ujedno uvijene šljive simbolizuju slogu i jedinstvo. Druga verzija kaže da se šljive uvijaju u pravcu Kosova gledajući za vojnicima koji su se pričešćivali i prolazili pokraj šljiva.

Do sada niko nije ispitivao sastav zemljišta na kome rastu. Naučnog dokaza za ovu pojavu nema, pa zato neki kažu da se uvijaju od vetra ili da se okreću za Suncem ili da je u pitanju jako gravitaciono polje.

Zbog takve mistike, Lazarica i uvijene šljive su velika inspiracija pisaca i slikara i mesto posete sve većeg broja turista.

Komentara: 0


#   Prolom Banja   šljive   Kosovska bitka   Knez Lazar   legenda   Crkva Lazarica
@


 


[ Dodaj komentar ]

Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima