Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

"Прокупац" аутохтона сорта грожђа бренд Топлице

rssBookmark and Share

Прокупље 16.11.2021. Јужна Србија Инфо

У организацији Удружења „Волимо Јастребац“ и агенције „Јастребац Епигенија“ одржана је дводневна манифестација „Вински туризам и утицај Прокупца на развој регије“ и представљена винарија „Грабак“ из Врњачке Бање, власника Милоша Јовановића, родом из прокупачког села Рељинца.

"Прокупац" аутохтона сорта грожђа бренд Топлице

Члан удружења „Волимо Јастребац“ Александар Милановић изјавио је да је циљ ових манифестација промоција туристичких потенцијала Прокупља и његове околине, као и значај аутохтоне сорте „прокупац“ у развоју и унапређењу виноградарства и винског туризма.

Прокупље и Топлица разполажу многобројним потенцијалима за развој појединих видова туризма, као што су бањски, ловни, црквени, вински, етно туризам и други. Због тога ми неколико година уназад кроз разне манифестације настојимо да упознамо ширу јавност са привредним, културним историјским, туристичким и другим потенцијалима којима располаже Прокупље и Топлица, рекао је Милановић.

Говорећи о својој винарији „Грабак“, Милош Јовановић, наглашава да се некада велики број мештана Рељинца, Шумаревца, Југовца и околних села бавио виноградарством и да се највише производило грожђе и вино сорте прокупац.

Прокупац је аутохтона сорта грожђа која се једино гаји у Србији. Због тога је ова сорта највише заступљена и у мојим виноградима у Врњачкој Бањи, изјавио је он и додао да истовремено у свом родном селу производи шљиве на површини већој од једног  хектара.

На мини-сајму вина своје производе посетиоцима су изложили прокупачке  винарије „Топлички виногради“, „Аранђеловић“, „Вучковић“, „Страхинић“, винарија „Доја“ из блачког села Доња Јошаница и „Грабак“ из Врњачке Бање“.

На штанду „Батина ракија“ прокупчанин Драгољуб Милановић изложио је широку палету својих производа.

Посетиоцима су се са својим потенцијалима представили и планински ресторани „Зелени рај“ и „Кладенац код три букве“ из Гребца, недалеко од Прокупља, као и „Претрешња“ из истоименог блачког села.

На овом мини сајму промотер дип. инжењер заштите биља Ђорђе Митровић, члан Друштва за церебралну и дечију парализу, говорио је о значају винског туризма за развој других привредних потенцијала Прокупља.

О упису виноградара у вински регистар, подстицајима које Министарство пољопривреде даје за вишегодишње засада, наводњавање, куповину пољопривредних и других машина, виноградарима је говорила саветодавац у Пољопривредно стручној и саветодавној служби Прокупља Магдалена Тодоровић.

 


#   Прокупље   Топлица река   вино   Топлички виногради   гастро туризам   Прокупац грожђе   Аранђеловић винарија
@


 Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима