Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

"Prokupac" autohtona sorta grožđa brend Toplice

rssBookmark and Share

Prokuplje 16.11.2021. Južna Srbija Info

U organizaciji Udruženja „Volimo Jastrebac“ i agencije „Jastrebac Epigenija“ održana je dvodnevna manifestacija „Vinski turizam i uticaj Prokupca na razvoj regije“ i predstavljena vinarija „Grabak“ iz Vrnjačke Banje, vlasnika Miloša Jovanovića, rodom iz prokupačkog sela Reljinca.

"Prokupac" autohtona sorta grožđa brend Toplice

Član udruženja „Volimo Jastrebac“ Aleksandar Milanović izjavio je da je cilj ovih manifestacija promocija turističkih potencijala Prokuplja i njegove okoline, kao i značaj autohtone sorte „prokupac“ u razvoju i unapređenju vinogradarstva i vinskog turizma.

Prokuplje i Toplica razpolažu mnogobrojnim potencijalima za razvoj pojedinih vidova turizma, kao što su banjski, lovni, crkveni, vinski, etno turizam i drugi. Zbog toga mi nekoliko godina unazad kroz razne manifestacije nastojimo da upoznamo širu javnost sa privrednim, kulturnim istorijskim, turističkim i drugim potencijalima kojima raspolaže Prokuplje i Toplica, rekao je Milanović.

Govoreći o svojoj vinariji „Grabak“, Miloš Jovanović, naglašava da se nekada veliki broj meštana Reljinca, Šumarevca, Jugovca i okolnih sela bavio vinogradarstvom i da se najviše proizvodilo grožđe i vino sorte prokupac.

Prokupac je autohtona sorta grožđa koja se jedino gaji u Srbiji. Zbog toga je ova sorta najviše zastupljena i u mojim vinogradima u Vrnjačkoj Banji, izjavio je on i dodao da istovremeno u svom rodnom selu proizvodi šljive na površini većoj od jednog  hektara.

Na mini-sajmu vina svoje proizvode posetiocima su izložili prokupačke  vinarije „Toplički vinogradi“, „Aranđelović“, „Vučković“, „Strahinić“, vinarija „Doja“ iz blačkog sela Donja Jošanica i „Grabak“ iz Vrnjačke Banje“.

Na štandu „Batina rakija“ prokupčanin Dragoljub Milanović izložio je široku paletu svojih proizvoda.

Posetiocima su se sa svojim potencijalima predstavili i planinski restorani „Zeleni raj“ i „Kladenac kod tri bukve“ iz Grebca, nedaleko od Prokuplja, kao i „Pretrešnja“ iz istoimenog blačkog sela.

Na ovom mini sajmu promoter dip. inženjer zaštite bilja Đorđe Mitrović, član Društva za cerebralnu i dečiju paralizu, govorio je o značaju vinskog turizma za razvoj drugih privrednih potencijala Prokuplja.

O upisu vinogradara u vinski registar, podsticajima koje Ministarstvo poljoprivrede daje za višegodišnje zasada, navodnjavanje, kupovinu poljoprivrednih i drugih mašina, vinogradarima je govorila savetodavac u Poljoprivredno stručnoj i savetodavnoj službi Prokuplja Magdalena Todorović.

 


#   Prokuplje   Toplica reka   vino   Toplički vinogradi   gastro turizam   Prokupac grožđe   Aranđelović vinarija
@


 Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima