Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Дан државности Републике Србије

Bookmark and Share

15.02.2021. Јужна Србија Инфо

У Србији се данас обележава Дан државности, у знак сећања на тај дан 1804. када је у Орашцу почео Први српски устанак, али и на исти дан 1835. године, када је проглашен први српски Устав, који је означио и почетак савремене државности.

Дан државности Републике Србије

Поред тога што је Дан државности, он је и Дан уставности Србије, као и дан сећања на почетак Српске револуције. Дан државности Србије се славио до настанка Краљевине Срба, Хрвата и Словенаца, након чега је укинут, да би у Србији поново почео да се слави од 2002. године.

15. фебруара 1804. почео Први српски устанак

5. фебруара 1835. године је донет Сретењски устав, први устав Србије, један од најмодернијих, најдемократскијих и најлибералнијих устава свог доба.

Њиме је у Србији укинут феудализам и уједно је представљао најисточнији одблесак Француске револуције.

Свечаност у Орашцу, одликовања у Председништву

Премијерка Ана Брнабић и председница Републике Српске Жељка Цвијановић присуствоваће свечаној државној церемонији обележавања Дана државности у 12 часова, у Орашцу.

Брнабићева ће положити венац код споменика вожду Карађорђу и говориће на свечаној церемонији

Председник Александар Вучић уручиће одликовања заслужним појединцима и институцијама, саопштено је из Председништва Србије.


#   Александар Вучић   Влада Републике Србије   Дан државности Србије   Карађорђе   Сретење Господње   Сретењски устав   Први српски устанак
@avucic @Vlada_SR @


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима