Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Dan državnosti Republike Srbije

Bookmark and Share

15.02.2021. Južna Srbija Info

U Srbiji se danas obeležava Dan državnosti, u znak sećanja na taj dan 1804. kada je u Orašcu počeo Prvi srpski ustanak, ali i na isti dan 1835. godine, kada je proglašen prvi srpski Ustav, koji je označio i početak savremene državnosti.

Dan državnosti Republike Srbije

Pored toga što je Dan državnosti, on je i Dan ustavnosti Srbije, kao i dan sećanja na početak Srpske revolucije. Dan državnosti Srbije se slavio do nastanka Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca, nakon čega je ukinut, da bi u Srbiji ponovo počeo da se slavi od 2002. godine.

15. februara 1804. počeo Prvi srpski ustanak

5. februara 1835. godine je donet Sretenjski ustav, prvi ustav Srbije, jedan od najmodernijih, najdemokratskijih i najliberalnijih ustava svog doba.

Njime je u Srbiji ukinut feudalizam i ujedno je predstavljao najistočniji odblesak Francuske revolucije.

Svečanost u Orašcu, odlikovanja u Predsedništvu

Premijerka Ana Brnabić i predsednica Republike Srpske Željka Cvijanović prisustvovaće svečanoj državnoj ceremoniji obeležavanja Dana državnosti u 12 časova, u Orašcu.

Brnabićeva će položiti venac kod spomenika voždu Karađorđu i govoriće na svečanoj ceremoniji

Predsednik Aleksandar Vučić uručiće odlikovanja zaslužnim pojedincima i institucijama, saopšteno je iz Predsedništva Srbije.

Komentara: 0


#   Aleksandar Vučić   Vlada Republike Srbije   Dan državnosti Srbije   Karađorđe   Sretenje Gospodnje   Sretenjski ustav   Prvi srpski ustanak
@avucic @Vlada_SR @


 


[ Dodaj komentar ]

Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima