Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Sretenje - Dan državnosti Republike Srbije

Bookmark and Share

15.02.2019. Južna Srbija Info

U Srbiji se danas obeležava Dan državnosti, u znak sećanja na taj dan 1804. kada je u Orašcu počeo Prvi srpski ustanak, ali i na isti dan 1835. godine, kada je proglašen prvi srpski Ustav, koji je označio i početak savremene državnosti.

Sretenje - Dan državnosti Republike Srbije

Pored toga što je Dan državnosti, on je i Dan ustavnosti Srbije, kao i dan sećanja na početak Srpske revolucije. Dan državnosti Srbije se slavio do nastanka Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca, nakon čega je ukinut, da bi u Srbiji ponovo počeo da se slavi od 2002. godine.

15. februara 1804. počeo Prvi srpski ustanak

5. februara 1835. godine je donet Sretenjski ustav, prvi ustav Srbije, jedan od najmodernijih, najdemokratskijih i najliberalnijih ustava svog doba.

Njime je u Srbiji ukinut feudalizam i ujedno je predstavljao najistočniji odblesak Francuske revolucije.

Vučićeva čestitka

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić čestitao je građanima Srbije praznik Sretenje.

"To je veliki dan u istoriji srpskog naroda, vezan ne samo za Prvi srpski ustanak već i za donošenje jednog od najmodernijih ustava prve polovine 19. veka. Imamo šta da proslavimo, mislim da smo prošle godine napravili velike i značajne rezultate", rekao je Vučić.

Kaže da zna da građani nikada neće biti zadovoljni.

"Video sam mnogo ljudi koji teško žive, ali i oni vide pomake i znaju da stvari idu ka boljem. Nadam se da ćemo sledeće Sretenje dočekati u još boljem raspoloženju", rekao je Vučić, koji je posetio Mačvanski okrug.

Centralna državna ceremonija proslave Sretenja – Dana državnosti Srbije održaće se u Orašcu, 15. februara u 12 časova, gde će predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić položiti venac kod spomenika voždu Karađorđu. Svečanosti će prisustvovati ministar odbrane Aleksandar Vulin i načelnik Generalštaba Vojske Srbije, general-potpukovnik Milan Mojsilović.

Komentara: 0


#   Aleksandar Vučić   Aleksandar Vulin   Ana Brnabić   dan državnosti   Dan državnosti Srbije   sednica Vlade   Ustav   predsednik Srbije   Sretenje Gospodnje   Dan sećanja   Sretenjski ustav   Prvi srpski ustanak
@avucic @VulinAleksandar @anabrnabic @


 


[ Dodaj komentar ]

Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima