Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Сретење - Дан државности Републике Србије

Bookmark and Share

15.02.2019. Јужна Србија Инфо

У Србији се данас обележава Дан државности, у знак сећања на тај дан 1804. када је у Орашцу почео Први српски устанак, али и на исти дан 1835. године, када је проглашен први српски Устав, који је означио и почетак савремене државности.

Сретење - Дан државности Републике Србије

Поред тога што је Дан државности, он је и Дан уставности Србије, као и дан сећања на почетак Српске револуције. Дан државности Србије се славио до настанка Краљевине Срба, Хрвата и Словенаца, након чега је укинут, да би у Србији поново почео да се слави од 2002. године.

15. фебруара 1804. почео Први српски устанак

5. фебруара 1835. године је донет Сретењски устав, први устав Србије, један од најмодернијих, најдемократскијих и најлибералнијих устава свог доба.

Њиме је у Србији укинут феудализам и уједно је представљао најисточнији одблесак Француске револуције.

Вучићева честитка

Председник Србије Александар Вучић честитао је грађанима Србије празник Сретење.

"То је велики дан у историји српског народа, везан не само за Први српски устанак већ и за доношење једног од најмодернијих устава прве половине 19. века. Имамо шта да прославимо, мислим да смо прошле године направили велике и значајне резултате", рекао је Вучић.

Каже да зна да грађани никада неће бити задовољни.

"Видео сам много људи који тешко живе, али и они виде помаке и знају да ствари иду ка бољем. Надам се да ћемо следеће Сретење дочекати у још бољем расположењу", рекао је Вучић, који је посетио Мачвански округ.

Централна државна церемонија прославе Сретења – Дана државности Србије одржаће се у Орашцу, 15. фебруара у 12 часова, где ће председница Владе Републике Србије Ана Брнабић положити венац код споменика вожду Карађорђу. Свечаности ће присуствовати министар одбране Александар Вулин и начелник Генералштаба Војске Србије, генерал-потпуковник Милан Мојсиловић.


#   Александар Вучић   Александар Вулин   Ана Брнабић   дан државности   Дан државности Србије   седница Владе   Устав   председник Србије   Сретење Господње   Дан сећања   Сретењски устав   Први српски устанак
@avucic @VulinAleksandar @anabrnabic @


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима